Valkosipuli, Allium sativum

Valkosipulin terveysvaikutukset

Valkosipuli (Allium sativum) on viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään yleisesti mausteena. Kasvia on käytetty jo tuhansia vuosia myös rohdoksena estämään monia sairauksia ja tauteja.

Hippokrateen rintakuva

Lääketieteen isä Hippokrates määräsi valkosipulia moniin vaivoihin.

Valkosipulia käytettiin luultavasti jo silloin, kun Gizan pyramideja rakennettiin, noin 5000 vuotta sitten. Lääketieteen isä, Hippokrates (noin 460-370 eaa.), määräsi valkosipulia moniin sairauksiin.

Sitä käytettiin Lähi-idässä, Itä-Aasiassa ja Nepalissa mm. keuhkoputkentulehduksen, korkean verenpaineen, tuberkuloosin, maksasairauksien, punataudin, ilmavaivojen, koliikin, suolistomatojen, reuman, diabeteksen ja kuumeen hoidossa.

On hämmästyttävää, että valkosipulin terveydelliset ominaisuukset keksittiin monissa toisilleen tuntemattomissa kulttuureissa. Nykytiede on sittemmin vahvistanut monet niistä oikeiksi.

Valkosipuli auttaa moniin sairauksiin

Yhdysvaltain Kansallisen Lääkekirjaston (National Library of Medicine) mukaan valkosipulia käytetään useiden sairauksien hoitoon. Monet niistä liittyvät verenkiertoon ja sydämen toimintaan, kuten ateroskleroosi (valtimoiden kovettuminen), korkea kolesteroli, sydänkohtaukset, sepelvaltimotauti ja verenpainetauti.

Jotkut tahot käyttävät valkosipulia myös ennaltaehkäisemään keuhkosyöpää, eturauhassyöpää, rintasyöpää, mahasyöpää, peräsuolen syöpää ja paksusuolen syöpää.

Yhdysvaltain Kansallisen Lääkekirjaston mukaan ”nykytiede myös tukee osaa näistä käyttötarkoituksista”.

Vuonna 2013 julkaistu tutkimus esitti, että valkosipulin kuumentaminen vähentää sen tulehduksia estäviä vaikutuksia, joten parhaimmat tulokset saavutetaan nauttimalla valkosipulia raakana.

Valkosipulien terveysvaikutukset tieteellisestä näkökulmasta

1. EHKÄISEE FLUNSSAA JA VÄHENTÄÄ SEN KESTOA

Valkosipuli ja flunssa

Valkosipuli vähentää riskiä sairastua flunssaan

Vuonna 2007 julkaistu tutkimus osoitti, että murskatun valkosipulin erittämä alliisiinivalmiste päivittäin nautittuna vähensi riskin sairastua flunssaan yli puoleen. Lisäksi se nopeutti taudista paranemista.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin myöhemmin:

”Valkosipulin käyttö ennaltaehkäisevästi voi vähentää riskiä saada flunssatartunta aikuisilla, mutta sillä ei ole vaikutusta flunssaoireiden kestoon.”

Allisiinivalmisteita voit tilata Luontaisporssi.fi-verkkokaupasta.

2. TEHOKAS LUONNON OMA ANTIBIOOTTI

Mikroskooppikuva kampylobakteereista. Kuva: Wikimedia Commons

Kampylobakteerit, Campylobacter fetus

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että valkosipulin sisältämä diallyl sulfidi -yhdiste on 100 kertaa tehokkaampi kampylobakteereja vastaan kuin kaksi suosittua antibioottia.

Ihmisissä ja eläimissä esiintyvät kampylobakteerit ovat maailman yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja.

On olemassa näyttöä, että valkosipuli tappaa myös muita bakteereja, kuten kolibakteereja, stafylokokkibakteereja ja salmonellabakteereja.

3. VALKOSIPULIÖLJY SUOJAA SYDÄNTÄ

Sydän

Valkosipuli suojaa sydäntä

Valkosipuliöljy sisältää diallyl trisulfidi -yhdistettä, joka auttaa vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen perusteella suojelemaan sydäntä leikkauksen aikana ja sydänkohtauksen jälkeen. Tutkijat uskovat, että sitä voidaan käyttää myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Eläinkokeissa on todettu diallyl sulfide -yhdistettä saaneiden kärsivän jopa 61 % vähemmän sydänvaurioita.

Toisessa tutkimuksessa (2010) havaittiin valkosipuliöjyn auttavan mahdollisesti suojelemaan diabetespotilaista kardiomyopatialta. Kardiomyopatia eli sydänlihasrappeuma on krooninen sydänlihassairaus ja diabetes-potilaiden yleisin kuolinsyy.

4. ALENTAA KOLESTEROLIA

Kolesteroli

Kuva: National Institutes of Health

Ankaran yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2004 valkosipuliuutteen vaikutuksia korkeaan kolesteroliin. Samalla tutkittiin ravintolisän vaikutuksia munuaisten ja maksan toimintaan. Tutkimukseen osallistui 23 vapaaehtoista, joista 13:lla oli korkea verenpaine.

Neljän kuukauden testijakson jälkeen tulokset olivat:

”Valkosipuliuute kerran päivässä nautittuna paransi selvästi testihenkilöiden veren rasvaprofiilia, vahvensi veren antioksidanttipotentiaalia ja laski sekä systolista että diastolista verenpainetta. Lisäksi tuotteen käyttö vähensi veren MDA:ta.”

MDA (malonidialdehydi tai malonialdehydi) on tyydyttymättömien rasvahappojen hapettumisen seurauksena syntyvä myrkyllinen yhdiste. Sen uskotaan olevan osallinen yleisiin sydän- ja verisuonisairauksiin.

5. HIDASTAA VALTIMOIDEN KOVETTUMISTA

Valtimonrasvoittumistaudissa (ateroskleroosi) kolesteroli kerääntyy valtimoiden seinämiin, mikä voi johtaa komplikaatioihin. Valtimot kovettuvat usein myös iän myötä ja valtimot menettävät kykynsä venyä ja taipua. Valkosipuli näyttää vähentävän tätä vaikutusta.

6. ALENTAA KORKEAA VERENPAINETTA

VerenpainemittariValkosipuli stimuloi typpioksidin ja ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit saavat verisuonet rentoutumaan ja alentamaan kohonnutta verenpainetta.

Valkosipulin säännöllinen nauttiminen voi laskea verenpainetta jopa 10 %. Se voi laskea verenpainetta myös normaalin verenpaineen omaavilla ihmisillä.

Tutkijoiden mukaan korkeasta verenpaineesta kärsivät voivat kontrolloida tautia jopa paremmin nauttimalla valkosipulia kuin tavallisilla lääkkeillä. Heidän mukaansa valkosipulin hyödyt saa varmimmin tableteista.

7. EHKÄISEE LONKAN NIVELRIKKOJA

”Naisilla, joiden ruokavalio sisälsi paljon hedelmiä ja vihanneksia, erityisesti sipuleita, kuten valkosipulia, esiintyi vähemmän merkkejä varhaisesta nivelrikoista lonkan alueella. ”

Lonkan luutNäin kertoi vuonna 2010 valmistunut isobritannialainen pitkän aikavälin tutkimus, johon osallistui yli 1000 tervettä naispuolista kaksosta. Sipulikasveihin kuuluvat mm. purjo, salottisipuli, keltasipuli ja valkoruohosipuli, mutta tutkimuksessa mainittiin erityisesti juuri valkosipuli.

Nivelrikko eli artroosi (osteoarthrosis) on maailman yleisin nivelsairaus, joka johtaa Suomessa noin 600 000:een lääkärikäyntiin joka vuosi.

8. EHKÄISEE KEUHKOSYÖPÄÄ

Kiinassa, Jiangtun tautientorjuntakeskuksessa, tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka syövät raakaa valkosipulia vähintään kahdesti viikossa, on 44 % pienempi riski sairastua keuhkosyöpään.

Kyseinen tutkimus tehtiin kyselytutkimuksena yli 1400 keuhkosyöpää sairastavalle sekä yli 4500 terveelle henkilölle. Tutkimusjoukolta kysyttiin ruokavaliosta ja elämäntavoista, kuten valkosipulin käytöstä ja tupakoinnista.

”Raaka valkosipuli voi toimia kemopreventiivisenä aineena keuhkosyöpään.”

9. EHKÄISEE AIVOSYÖPÄÄ

Etelä-Carolinan Lääketieteellisen yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2007:

”Kolme valkosipulin sisältämää orgaanista rikkiyhdistettä – DAS, DADS ja DATS – osoittautuivat kaikki kykeneviksi tuhoamaan aivosyöpäsoluja, mutta DATS oli niistä tehokkain. Tutkimus nostaa esiin kasvipohjaiset yhdisteet, joilla voidaan kontrolloida pahanlaatuisia aivokasvainsoluja. Lisätutkimusta tarvitaan ennen kuin niitä voidaan  käyttää terapiassa.”

Valkosipulin sisältämät orgaaniset rikkiyhdisteet diallyylisulfidi (DAS), diallyylidisulfidi (DADS) ja diallyylitrisulfidi (DATS) näyttäisivät kykenevän tehokkaasti tuhoamaan tappavan glioblastooma-aivokasvaimen soluja.

10. EHKÄISEE ETURAUHASSYÖPÄÄ

Kiinalaisten lääkärien vuonna 2013 julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin sipulikasvien kulutuksen yhteyttä eturauhassyövän riskiin. Tulokset olivat:

”Sipulikasvien, erityisesti valkosipulin kulutuksella, on pienentävä yhteys riskiin sairastua eturauhassyöpään”.

Yhden valkosipulin kynnen päivässä nauttineilla kiinalaisilla oli 50 % pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Tutkijat kommentoivat myös, että otoksen ollessa pieni tarvitaan paremmin suunniteltuja jatkotutkimuksia varmistamaan tutkimustulokset.

11. MUUT SYÖVÄT

Säännöllinen valkosipulin nauttiminen näyttää vähentävän riskiä sairastua myös paksusuolen syöpään, peräsuolen syöpään ja mahasyöpään. Lisäravinteena nautittuna se ei näytä tarjoavan tätä hyötyä.

12. ESTÄÄ PUNKINPUREMIA

Tutkijat ovat vertailleet punkin puremien määrää ihmisillä, jotka nauttivat paljon valkosipulia ihmisiin, jotka eivät käytä lainkaan valkosipulia. Yli viisi kuukautta säännöllisesti valkosipulia ruokavaliossaan käyttäneet näyttävät altistuvan harvemmin punkin puremille.

13. ESTÄÄ IHON SIENI-INFEKTIOITA

Ihon sieni-infektiot (esim. jalkasieni, silsa ja nivussilsa) reagoivat iholle siveltävään valkosipuligeeliin, joka sisältää 0,6 % valkosipulin sisältämää ajoene-yhdistettä. 1 % ajoene näyttää tutkimusten valossa olevan yhtä tehokas jalkasieneen kuin Lamisil-lääke.

14. ESTÄÄ ETURAUHASEN HYVÄLAATUISTA LIIKAKASVUA

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipuli saattaa suun kautta nautittuna parantaa miesten virtsasuihkua, vähentää virtsaamistarvetta ja muita eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (prostatahyperplasia) oireita.

15. LIIKAVARPAAT

Alustavien tutkimusten mukaan tietyt valkosipuliuutteet kahdesti päivässä käytettynä voivat parantaa liikavarpaat eli jalkateriin muodostuvat kovettumat. Tuloksia on saatu yleensä vähintään kahden viikon, mutta yleisemmin kahden kuukauden käytön jälkeen.

16. RASKAUSAJAN KORKEA VERENPAINE

Alustavien tutkimusten mukaan Garlet-valkosipuliuutteen nauttiminen 800 mg päivässä raskausajan kolmannella kolmanneksella voi auttaa laskemaan korkeaa verenpainetta.

17. SYYLÄT

Alustavien tutkimusten mukaan rasvaliukoisen valkosipulin laittaminen syyliin kahdesti päivässä poistaa syylät jopa 1-2 viikossa. Vesipohjaiset valkosipuliuutteet vaativat pidemmän, noin 30-40 päivän käsittelyn.

18. Suojaa alkoholin aiheuttamilta maksavaurioilta

19. Vähentää ennenaikainen synnytyksen riskiä

Lähteet:

5 vastausta artikkeliin ”Valkosipulin terveysvaikutukset

  1. harry hammaren

    Kuulun valkosipulien ystävät järjestöön ja olen useamman vuoden ajan todella huomanut terveydellisen vaikutuksen.

    Käytän valkosipulia voilevän päällä ja pursotan ensiksi, jonka jälkeen laitan leikkeleet päälle.

    Syön myös kynsiä raakana joten kysyn teiltä ja olisin kinnostunut saamaan teiltä lääketietilisita ominaisuuksista ja tableteista tietoa.

    Kiitos,
    harryhammaren

    Vastaa
  2. LIISA JEROMAA

    Valkosipuli raakana paljon syötynä parantanut minun jalkatulehdusta paremmin kuin jatkuvasti käyttämt V-pen 1500mg, ja ketran kuukaudessa lääkärin määräämät penisilliini piikitykset.
    tv luontaishoitajana toiminut Suomenarvostelukriitikko, terveystietokirjailija

    Vastaa
  3. Roya Ahrari

    Syön 6-12 kynttä päivässä leivän päälle murskattuna tai ruoan seassa. Lisäksi otan joka aamu kurkuma-hunaja tahnaa 1 teelusikallisen. Inkivääristä haudutan juoman ja juon sitä kylmänä myös päivittäin. Olen nyt tehnyt näin viimeisen 2 kk. aikana. Syön korkeaan verenpaineeseen 2 eri lääkettä, lisäksi kärsin tulehtuneesta paksusuolesta ja monista niverrikko ja lihaskivuista. En ole vielä kokenut merkittäviä tuloksia, mutta ilmeisesti valkosipulia täytyy syödä pitempiä aikoja, jotta tuloksia syntyy…

    Vastaa
  4. Juho Hiltunen

    Käytän valkosipulia päivittäin, murskaan 3-4 kynttä juomalasiin ja lorautan päälle vähän mehua ja heitän naamaan, juon sitten päälle vielä täyden lasin mehua. Eikä haise hengitys.

    Vastaa
  5. Kauko.seittenranta

    Salaatin joukkoon murskattuna monta kynttä,maku aivan taivaallinen.
    Grillattuna maistuu hieman mantelille,mutta toimii niinkin.upea tuote ja näin syksyä odotellessa
    Kotimainen valkosipuli parhaimmillaan.terveysvaikutteet kiistattomat suosittelen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *