/
Lukuaika 1 min

Valkosipuli voi pienentää keuhkosyöpäriskin jopa puoleen

Raaka valkosipuli

Raa’an valkosipulin syöminen kahdesti viikossa voi jopa puolittaa riskin sairastua keuhkosyöpään, kertoo Cancer Prevention Research -lehdessä vuonna 2013 julkaistu tutkimus. Kiinalaisessa väestöpohjaisessa tutkimuksessa analysoitiin raa’an valkosipulin nauttimisen vaikutuksia keuhkosyöpään. Tutkimus toteutettiin vuosien 2003-2010 aikana.

Tutkijat kysyivät 1424 keuhkosyöpäpotilaalta sekä 4543 terveeltä ihmiseltä heidän ruokavaliosta ja elintavoista. Kyselyssä selvitettiin muun muassa kuinka usein he söivät valkosipulia ja polttivatko he tupakkaa.

Tutkimustulokset osoittivat, että vähintään kahdesti viikossa raakaa valkosipulia syöneillä oli 44 % pienempi riski sairastua keuhkosyöpään.

Tutkijat totesivat:

Raa’an valkosipulin suojaavasta yhteydestä keuhkosyöpään huomattiin, että valkosipuli saattaa toimia kemopreventiivisenä aineena keuhkosyövälle.

Keuhkosyöpä on miesten toiseksi ja naisten neljänneksi yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu joka vuosi vajaa 2100 henkilöä. Länsimaissa se on merkittävin syöpäkuolemien aiheuttaja.

Tupakointi on tavallisin keuhkosyövän aiheuttaja. Jopa 90 % keuhkosyöpätapauksista johtuu tupakanpoltosta.

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että raa’an valkosipulin syöminen vähensi myös tupakoivien riskiä sairastua keuhkosyöpään jopa 30 %.

Valkosipuli ei ole ihmelääke

Vaikka valkosipulilla on aiemminkin havaittu useita muitakin syöpiä ehkäiseviä ominaisuuksia, tutkijat muistuttavat, että lisätutkimuksia tarvitaan.

”Valkosipuli herättää toiveita myös vatsasyövän suhteen, koska jotkin sen sisältämät yhdisteet ovat ainakin laboratoriossa melko hyviä tappamaan sitä aiheuttavia helikobakteereja”, toteaa lääketieteen tohtori John D. Potter Washingtonin yliopistosta.

”Ei pidä kuitenkaan olettaa, että on olemassa yksi tai muutama ruoka-aines, joka suojaa meitä. Syö kasviksia mahdollisimman monipuolisesti, niin riski sairastua voi olla pienempi. Valkosipulin ohella kannattaa syödä myös muita sipuleita ja flavoinoidirikkaita omenoita, päärynöitä ja muita hedelmiä.”

Aihekuva: foto76, Freedigitalphotos.net

Lisätietoa ja lähteet:

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog