allisiini

Mikä on valkosipulin tehoaine allisiini?

Valkosipulilla (Allium sativum), kuten muillakin kasveilla, on oma puolustusmekanisminsa tuholaisia vastaan. Puolustaakseen itseään hyönteisiltä ja sieniltä, valkosipuli tuottaa entsyymaattisesti allisiinia (diallyylitiosulfinaatti), joka on eräänlainen luonnon oma hyönteismyrkky.

Allisiini on orgaaninen, väritön ja nestemäinen yhdiste, jonka kemiallinen kaava on C6H10OS2. Siitä johtuu myös valkosipulille ominainen pistävä tuoksu.

Allisiini tuhoaa bakteereja ja sieniä

Allisiini löydettiin valkosipulista vuonna 1944, jolloin havaittiin, että se kykenee tehokkaasti tappamaan bakteereja ja sieniä. Koska allisiinin huomattiin olevan hyvin epävakaa ja hajoavan nopeasti muiksi rikkiyhdisteiksi, sitä ei koskaan kaupallistettu.

Valkosipuli sisältää n. 1 % alliinia. Allisiinia syntyy entsymaattisessa reaktiossa, kun valkosipulin rakenne hajotetaan esimerkiksi murskaamalla, leikkaamalla tai pureskelemalla. Tällöin valkosipulin sisältämä alliini alkaa allinaasi-entsyymin vaikutuksesta muuttumaan allisiiniksi.

Vinkki: Murskaa valkosipuli ennen käyttöä veitsen lappeella leikkuupöytää vasten ja leikkaa se pieneksi tai käytä valkosipulipuserrinta. Anna murskan seisoa vähintään 5-10 minuuttia, jotta allisiinia ehtii muodostua.

Laadukkaan valkosipulipuristimen voit tilata Kokkiman.comista.

Epävakaa allisiini häviää lämmitettäessä

Allisiini on hyvin epävakaa yhdiste, joka säilyy murskatussa valkosipulissa huoneenlämmössä vain noin 16 tuntia. Myös lämmittäminen hävittää allisiinin valkosipulista.

Allisiinin muodostumiseen tarvittava allinaasi-entsyymi menettää tehonsa happamassa (alle 3 pH). Koska ruoansulatuskanavan nesteet varsinkin mahalaukussa ovat hyvin happamia, allisiinia muodostuu ihmisen elimistössä vain hyvin vähän tai ei lainkaan valkosipulin syömisen jälkeen.

Vinkki: Lisää valkosipuli murskattuna tai pilkottuna vasta valmiiseen ruokaan tai juomaan, jolloin saat kaikki allisiinin hyödyt käyttöösi.

Allisiinin terveyshyödyt

Useat tutkimukset ja eläinkokeet ovat osoittaneet että allisiinilla on useita terveysvaikutuksia. Väitettyjä hyötyjä ovat muiden muassa:

  • Tuhoaa bakteereja ja sieniä
  • Ennaltaehkäisee flunssaa ja siitä toipumista
  • Vähentää ateroskleroosia (valtimoiden rasvoittuminen)
  • Normalisoi lipoproteiinitasapainoa
  • Alentaa korkeaa verenpainetta
  • Pienentää veritulpan riskiä
  • Vähentää tulehduksia
  • Toimii antioksidanttina

Yhteenveto

Valkosipulin sisältämällä allisiinilla on useita terveyshyötyjä, kuten sen antibakteriaaliset ja antifungaaliset ominaisuudet. Myös osa muista väitetyistä terveysvaikutuksista on todistettu tieteellisesti. Valkosipulin kynnen rakenne on rikottava ennen käyttöä, jotta allisiinia ehtii muodostumaan. Valkosipulin kuumentaminen tuhoaa nopeasti sen sisältämän allisiinin.

Allisiini ei nykynäyttöjen perusteella näytä olevan biologisesti kovinkaan aktiivinen ihmisen elimistössä. Toisin kuin usein ajatellaan, valkosipulivalmisteen ei siis välttämättä tarvitse sisältää allisiinia, jotta valkosipulin terveyshyödyt pääsevät esille.

Iso osa valkosipulin terveyshyötyjä käsittelevistä tutkimuksista on tehty tutkimalla valkosipulitablettien, -uutteen tai jopa ruoaksi valmistetun valkosipulin vaikutuksia ihmisen elimistöön. Tässä suhteessa on loogista epäillä, että valkosipulin terveyshyödyt eivät ole ainakaan pelkästään allisiinista lähtöisin.

Lähteitä:

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.