Tietoa valkosipulista

Tietoa valkosipulista

Valkosipuli eli kynsilaukka (tieteelliseltä nimeltään Allium sativum) on monivuotinen laukkojen (Allium) ja narsissikasvien heimoon kuuluva viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään mausteena tuoreena ja kuivattuna. Valkosipulin lähisukulaisia ovat sipuli, salottisipuli, purjo ja ruohosipuli.

Valkosipulin historia ihmisten käyttämänä elintarvikkeena ulottuu yli 7 000 vuoden taakse Keski-Aasiaan ja Koillis-Iraniin, mutta sitä käytettiin mausteena myös Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa. Valkosipulia käyttivät myös muinaiset egyptiläiset sekä ruoan maustamiseen että perinteisenä lääkkeenä, jonka uskottiin lisäävän voimaa ja kestävyyttä. Pohjolassakin valkosipulia viljeltiin jo viikinkiaikana, mutta 1800-luvulla sen viljely ja käyttö jostain syystä ehtyi. Kiina tuottaa noin 76 % maailman valkosipuleista.

Opi lisää valkosipulista!

 

Juttuja aiheesta valkosipuli ja terveys

Miksi täysjyvävalmisteita kannattaa suosia?

/

Täysjyvä on usein ruokavalion kulmakivi, joka tunnetaan sen monipuolista terveyshyödyistään. Ravitsemussuositusten ja terveysasiantuntijoiden ylistämät täysjyvävalmisteet tarjoavat enemmän kuin kuidun lähteen – ne ovat kokonaisvaltainen paketti täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja muita kasviperäisiä

Lue lisää +

Cayennepippurin terveysvaikutukset

Cayennepippuri on Capsicum annuum -sukuisen paprikan hedelmä, joka on tunnettu paitsi sen tulisesta mausta ja pistävästä tuoksusta, myös sen lukuisista terveysvaikutuksista. Cayennepippuria on käytetty lääketieteellisesti tuhansien vuosien ajan. Tässä blogijutussa käymme läpi

Lue lisää +

Alentaako valkosipuli kolesterolia?

/

Valkosipulia on käytetty terveyden edistämiseen pidempään kuin sitä on käytetty ruokana. Jo antiikin aikoina sitä käytettiin hoitokeinona muun muassa kuurouteen, loisiin, lepraan, ruoansulatusongelmiin ja ruokahaluttomuuteen. Nykyisin valkosipulia käytetään enemmän ruokien mausteena, mutta

Lue lisää +

Valkosipuli alentaa verenpainetta

/

Tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulin avulla voidaan alentaa verenpainetta jopa 10 %. Säännöllinen valkosipulin nauttiminen 12 viikon ajan johti ”merkittävään” verenpaineen alenemiseen ja pienensi samalla sydänkohtauksen riskiä. Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka kärsivät

Lue lisää +

Valkosipuli nujertaa hiivasienitulehduksen

/

Hiivasienitulehdus (Candidiasis) on candida-hiivasienen aiheuttama tulehdus. Candida-suvun hiivat ovat yleisin sieni-infektioiden aiheuttaja maailmassa. Useimmat candida-hiivasienet ovat harmittomia ja ne elävät kantajansa kanssa endosymbioosissa, mutta jos limakalvoesteet ovat häiriintyneet tai immuunijärjestelmä heikentynyt, ne

Lue lisää +

Herkullisia valkosipulireseptejä

Miksi täysjyvävalmisteita kannattaa suosia?

/

Täysjyvä on usein ruokavalion kulmakivi, joka tunnetaan sen monipuolista terveyshyödyistään. Ravitsemussuositusten ja terveysasiantuntijoiden ylistämät täysjyvävalmisteet tarjoavat enemmän kuin kuidun lähteen – ne ovat kokonaisvaltainen paketti täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja muita kasviperäisiä

Lue lisää +

Aito italialainen Bolognese-kastike

Bolognese-kastike on italialaisen keittiön klassikko, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. Aito Bolognese-kastike on valmistetuu tuoreista ainesosista ja sitä haudutetaan matalalla lämmöllä useita tunteja. Tämä resepti on niin aito kuin mahdollista ilman

Lue lisää +

Mitä syödä kipeänä?

Kun tunnet olosi kipeäksi, viimeinen asia, jota haluat tehdä, on syödä. Oikeat ruoat voivat kuitenkin auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi ja toipumaan nopeammin. Keitot, elektrolyyttipitoiset juomat ja ruoat, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia,

Lue lisää +

Mikä on paras valkosipulipuristin?

/

Valkosipuli on perusainesosa monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja se tunnetaan ainutlaatuisesta maustaan ja terveydellisistä eduistaan. Yksi tehokkaimmista tavoista valmistella valkosipuli ruoanlaittoon on käyttää valkosipulipuristinta. Valkosipulipuristin on yksinkertainen keittiötyökalu, jolla valkosipulinkynnet saa murskattua

Lue lisää +

Mikä on musta valkosipuli?

/

Musta valkosipuli on eräänlainen ikääntynyt valkosipuli, joka on väriltään syvän ruskea. Sitä käytettiin ensimmäisen kerran ruoka-aineena aasialaisessa keittiössä. Vastoin yleistä luuloa mustaa valkosipulia ei valmisteta fermentoimalla eli hapattamalla tai käyttämällä. Musta valkosipuli

Lue lisää +

Valkosipulidippi – Ohje

Ainekset 200 g ranskankermaa, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia 2 kpl valkosipulin kynttä 1 sitruuna 1 tl hunajaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1/2 tl paprikajauhetta 1/2 tl persiljaa Ohje Kuori valkosipulinkynnet

Lue lisää +

Valkosipulileipä – Resepti

Ainekset Patonki tai ranskanleipä 100 g voita 3 kuorittua valkosipulin kynttä Foliota Jos rakastat valkosipulia, voit käyttää myös enemmän kynsiä. Ohje Laita uuni lämpeämään 175°C asteeseen. Leikkaa leipä pituussuunnassa kahteen puoliskoon. Leikkaa

Lue lisää +