Valkosipuli eli kynsilaukka (tieteelliseltä nimeltään Allium sativum) on monivuotinen laukkojen (Allium) ja narsissikasvien heimoon kuuluva viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään mausteena tuoreena ja kuivattuna. Valkosipulin lähisukulaisia ovat sipuli, salottisipuli, purjo ja ruohosipuli.
Valkosipulin historia ihmisten käyttämänä elintarvikkeena ulottuu yli 7 000 vuoden taakse Keski-Aasiaan ja Koillis-Iraniin, mutta sitä käytettiin mausteena myös Aasiassa, Afrikassa ja Euroopassa. Valkosipulia käyttivät myös muinaiset egyptiläiset sekä ruoan maustamiseen että perinteisenä lääkkeenä, jonka uskottiin lisäävän voimaa ja kestävyyttä. Pohjolassakin valkosipulia viljeltiin jo viikinkiaikana, mutta 1800-luvulla sen viljely ja käyttö jostain syystä ehtyi. Kiina tuottaa noin 76 % maailman valkosipuleista.
Opi lisää valkosipulista!
- Mistä valkosipuli on peräisin? Opi valkosipulin historiasta
- Mitä hyötyä valkosipulin syömisestä on? Valkosipulin terveysvaikutukset
- Mikä on valkosipulin tehoaine allisiini?
- Tunnetko jo valkosipulin ravintoarvot?
- Helppo kikka valkosipulin kuorimiseen (video)
- Miten valkosipulia kuuluu säilyttää?
Juttuja aiheesta valkosipuli ja terveys
Täysjyvä on usein ruokavalion kulmakivi, joka tunnetaan sen monipuolista terveyshyödyistään. Ravitsemussuositusten ja terveysasiantuntijoiden ylistämät täysjyvävalmisteet tarjoavat enemmän kuin kuidun lähteen – ne ovat kokonaisvaltainen paketti täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja muita kasviperäisiä
Lue lisää +Cayennepippuri on Capsicum annuum -sukuisen paprikan hedelmä, joka on tunnettu paitsi sen tulisesta mausta ja pistävästä tuoksusta, myös sen lukuisista terveysvaikutuksista. Cayennepippuria on käytetty lääketieteellisesti tuhansien vuosien ajan. Tässä blogijutussa käymme läpi
Lue lisää +Valkosipuli on ollut suosittu ruoka-aine ja luonnollinen lääke vuosisatojen ajan, ja sitä käytetään edelleen laajalti sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Tällä maukkaalla yrtillä uskotaan olevan antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, se tehostaa immuunijärjestelmän toimintaa
Lue lisää +Valkosipuli on sipulimainen yrtti, jota käytetään usein ruoanlaitossa samalla tavalla kuin sipulia ja ruohosipulia. Valkosipuli lisää ruokaan pistävän suolaisen maun. Mutta allergiasta kärsivälle, se voi olla vaarallinen. Valkosipuliallergioiden syyt Kuten kaikki allergiat,
Lue lisää +Raa’an valkosipulin syöminen kahdesti viikossa voi jopa puolittaa riskin sairastua keuhkosyöpään, kertoo Cancer Prevention Research -lehdessä vuonna 2013 julkaistu tutkimus. Kiinalaisessa väestöpohjaisessa tutkimuksessa analysoitiin raa’an valkosipulin nauttimisen vaikutuksia keuhkosyöpään. Tutkimus toteutettiin vuosien
Lue lisää +Valkosipulia on käytetty terveyden edistämiseen pidempään kuin sitä on käytetty ruokana. Jo antiikin aikoina sitä käytettiin hoitokeinona muun muassa kuurouteen, loisiin, lepraan, ruoansulatusongelmiin ja ruokahaluttomuuteen. Nykyisin valkosipulia käytetään enemmän ruokien mausteena, mutta
Lue lisää +Tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulin avulla voidaan alentaa verenpainetta jopa 10 %. Säännöllinen valkosipulin nauttiminen 12 viikon ajan johti ”merkittävään” verenpaineen alenemiseen ja pienensi samalla sydänkohtauksen riskiä. Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka kärsivät
Lue lisää +Jo satojen vuosien ajan on tiedetty, että valkosipulilla on erilaisia terveyshyötyjä ja sitä on käytetty moniin vaivoihin impotenssista vatsanväänteisiin. Mutta vasta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulilla on enemmän terveydellisiä hyötyjä kuin
Lue lisää +Monet kokit ja terveystietoiset ihmiset rakastavat valkosipulia. Se lisää ruokaan uniikin aromin ja on täynnä antioksidantteja ja muita terveyttä edistäviä ainesosia. Valkosipulin runsas nauttiminen voi kuitenkin saada hengityksen tuoksahtamaan epämiellyttävältä – varsinkin
Lue lisää +Hiivasienitulehdus (Candidiasis) on candida-hiivasienen aiheuttama tulehdus. Candida-suvun hiivat ovat yleisin sieni-infektioiden aiheuttaja maailmassa. Useimmat candida-hiivasienet ovat harmittomia ja ne elävät kantajansa kanssa endosymbioosissa, mutta jos limakalvoesteet ovat häiriintyneet tai immuunijärjestelmä heikentynyt, ne
Lue lisää +Herkullisia valkosipulireseptejä
Täysjyvä on usein ruokavalion kulmakivi, joka tunnetaan sen monipuolista terveyshyödyistään. Ravitsemussuositusten ja terveysasiantuntijoiden ylistämät täysjyvävalmisteet tarjoavat enemmän kuin kuidun lähteen – ne ovat kokonaisvaltainen paketti täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja muita kasviperäisiä
Lue lisää +Clint Eastwood on yksi Hollywoodin vaikuttavimmista näyttelijöistä. Vuonna 1930 syntynyt Eastwood on paitsi näytellyt elokuvissa vuodesta 1955 lähtien, myös osallistunut niiden tekemiseen 93-vuotiaana vielä vuonna 2023. Tämä uskomaton saavutus on saanut monet
Lue lisää +Bolognese-kastike on italialaisen keittiön klassikko, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. Aito Bolognese-kastike on valmistetuu tuoreista ainesosista ja sitä haudutetaan matalalla lämmöllä useita tunteja. Tämä resepti on niin aito kuin mahdollista ilman
Lue lisää +Valkosipuli eli kynsilaukka on yksi maailman vanhimmista viljellyistä kasveista ja sen historia ulottuu yli 7 000 vuoden taakse. Useimmat tuntevat tavallisen valkosipulin, ison yhdistelmäsipulin, jossa on useita lohkomaisia sivusipuleita eli kynsiä, mutta
Lue lisää +Kun tunnet olosi kipeäksi, viimeinen asia, jota haluat tehdä, on syödä. Oikeat ruoat voivat kuitenkin auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi ja toipumaan nopeammin. Keitot, elektrolyyttipitoiset juomat ja ruoat, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia,
Lue lisää +Valkosipuli on perusainesosa monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja se tunnetaan ainutlaatuisesta maustaan ja terveydellisistä eduistaan. Yksi tehokkaimmista tavoista valmistella valkosipuli ruoanlaittoon on käyttää valkosipulipuristinta. Valkosipulipuristin on yksinkertainen keittiötyökalu, jolla valkosipulinkynnet saa murskattua
Lue lisää +Valkosipuli on perusainesosa monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja hyvästä syystä. Se ei vain lisää ruokiin herkullista makua, vaan sillä on myös monia terveyshyötyjä. Tässä blogipostauksessa jaamme joitain suosikkivalkosipulireseptejämme ympäri maailmaa italialaisesta valkosipulileivästä
Lue lisää +Musta valkosipuli on eräänlainen ikääntynyt valkosipuli, joka on väriltään syvän ruskea. Sitä käytettiin ensimmäisen kerran ruoka-aineena aasialaisessa keittiössä. Vastoin yleistä luuloa mustaa valkosipulia ei valmisteta fermentoimalla eli hapattamalla tai käyttämällä. Musta valkosipuli
Lue lisää +Ainekset 200 g ranskankermaa, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia 2 kpl valkosipulin kynttä 1 sitruuna 1 tl hunajaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1/2 tl paprikajauhetta 1/2 tl persiljaa Ohje Kuori valkosipulinkynnet
Lue lisää +Ainekset Patonki tai ranskanleipä 100 g voita 3 kuorittua valkosipulin kynttä Foliota Jos rakastat valkosipulia, voit käyttää myös enemmän kynsiä. Ohje Laita uuni lämpeämään 175°C asteeseen. Leikkaa leipä pituussuunnassa kahteen puoliskoon. Leikkaa
Lue lisää +