/
Lukuaika 1 min

Valkosipuli nujertaa hiivasienitulehduksen

Candida-hiivasieni ja valkosipuli

Hiivasienitulehdus (Candidiasis) on candida-hiivasienen aiheuttama tulehdus. Candida-suvun hiivat ovat yleisin sieni-infektioiden aiheuttaja maailmassa.

Useimmat candida-hiivasienet ovat harmittomia ja ne elävät kantajansa kanssa endosymbioosissa, mutta jos limakalvoesteet ovat häiriintyneet tai immuunijärjestelmä heikentynyt, ne voivat aiheuttaa ikävän tulehduksen.

Hiivasienitulehduksen aiheuttajia ovat:

 • allergia
 • tartunta
 • liika hygienia
 • hiostavat siteet
 • liika makean nauttiminen
 • antibioottikuuri
 • stressi

Hiivasienitulehdus ilmenee:

 • sukuelimien tulehduksena, kutinana, kirvelynä tai valkovuotona
 • ihottumana
 • suutulehduksena eli sammaksena (etenkin lapsilla)
 • suolisto-oireina

Tauti on kuumeeton.

Hiivasienitulehduksen hoito valkosipulilla

Valkosipulin allisiini tuhoaa hiivasienen

Hiivasienitulehdus paranee yleensä apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla (esim. Canesten ja Fluconazol). Myös maitohappobakteereista on usein hyötyä, sillä ne normalisoivat elimistön luonnollista bakteeritasapainoa. Maitohappobakteereja voi nauttia ravintolisänä tai esimerkiksi maustamattoman jogurtin tai piimän muodossa.

Bio-Kult Candea probiootti ravintolisä 60 kapselia
Valkosipulivalmiste Bio-Kult Candéa tepsii hiivasieneen.

Myös valkosipuli on osoittautunut tehokkaaksi hoitomuodoksi hiivasienitulehduksiin. Vaikutus perustuu valkosipulin sisältämään ajoene-yhdisteeseen, jolla on antifungaalisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia.

Kun valkosipuli murskataan tai pilkotaan, sen sisältämä alliini alkaa allinaasi-entsyymin vaikutuksesta muuttua allisiiniksi. Allisiini tappaa bakteereja, viruksia ja sieniä, mutta ei häiritse elimistölle hyödyllisten bakteerien toimintaa. Sen tarkkaa toimintatapaa ei tunneta, mutta tutkijat epäilevät sen häiritsevän candida-sienten soluseinämiä.

Kuten aina, kannattaa yhdistellä eri hoitomuotoja, jotta hoito olisi mahdollisimman toimiva ja tehokas. Valkosipuli on helppo lisätä omaan ruokavalioon, koska sitä on helposti saatavilla joko raakana, tabletteina, kapseleina tai öljynä. Se sopii mausteeksi myös moniin ruokiin, eikä maksa paljoa.

Näin nujerrat hiivasienen valkosipulilla:

 1. Murskaa kuorittu valkosipulin kynsi tai useampia oman maun mukaan.
 2. Anna murskatun valkosipulin seisoa vähintään 5-10 minuuttia, jolloin siitä vapautuu allisiinia.
 3. Lisää valkosipuli raakana ruokaan tai juomaan ja nauti.

Huom! Älä kuumenna tai kypsennä valkosipulia, koska se tuhoaa allisiinin ja muita valkosipulin terveysvaikutteisia ainesosia. Lisää murskattu ja hienoksi pilkottu valkosipuli raakana valmiiseen ruokaan.

Ellet pidä valkosipulin mausta tai hajusta, myös allisiinia sisältävien valkosipulitablettien on osoitettu olevan tehokkaita hiivasienen torjumisessa.

Lisätietoa:

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog