Lukuaika 3 min

Cayennepippurin terveysvaikutukset

Cayennepippurin terveisvaikutukset

Cayennepippuri on Capsicum annuum -sukuisen paprikan hedelmä, joka on tunnettu paitsi sen tulisesta mausta ja pistävästä tuoksusta, myös sen lukuisista terveysvaikutuksista. Cayennepippuria on käytetty lääketieteellisesti tuhansien vuosien ajan.

Tässä blogijutussa käymme läpi cayennepippurin väitetyt terveysvaikutukset ja tieteelliset tutkimukset niiden tueksi sekä mahdolliset haittavaikutukset ja varotoimet, jotka kannattaa huomioida.

Mikä cayennepippuri on?

Cayennepippurit ovat pitkiä, ohuita ja kirkkaanpunaisia paprikoita. Kulinaarisen käytön lisäksi cayennepippuri on täynnä ravintoaineita, kuten A-, B-, C- ja E-vitamiineja. Lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja. Sen sisältämät tärkeimmät kivennäisaineet ovat kalium ja mangaani.

Cayennepippurin ravintoarvot

100 grammaa cayennepippuria sisältää:

 • Kalorit: 318 kcal
 • Proteiinit: 12 g
 • Rasva: 17,3 g
 • Kuitu: 27,2 g
 • Vitamiineja ja mineraaleja

Cayennepippuri sisältää myös kohtuullisen määrän hivenaineita:

 • Kalsium: 148 mg
 • Rauta: 7,8 mg
 • C-vitamiini: 76,4 mg
 • A-vitamiini: 2080 µg
 • Magnesium: 152 mg
 • B1-vitamiini: 0,32 mg
 • B2-vitamiini: 0,9 mg
 • Kalium: 2020 mg
 • Sinkki: 2,4 mg
 • B3-vitamiini: 8,7 mg
 • K-vitamiini: 80,3 µg
 • Folaatti: 106 µg

Cayennepippurit sisältävät kapsaisiinia. Se on yhdiste, joka antaa pippurille sen tulisen maun. Kapsaisiinin on osoitettu olevan vastuussa myös useista cayennepippurin terveysvaikutuksista.

Mikä on kapsaisiini?

Kapsaisiini on alkaloidiyhdiste, joka on vastuussa chilipippurien, kuten cayennepippurin, tulisesta mausta. Se kuuluu kapsaisinoidien ryhmään, joka on joukko yhdisteitä, joita löytyy erityisesti Solanaceae-heimon kasveista. Kapsaisiini eristettiin ensimmäisen kerran vuonna 1816, ja sen kemiallinen rakenne tunnistettiin vuonna 1919.

Yhdiste toimii luonnollisena puolustusmekanisimina kasveille, sillä se estää tuholaisia ja sieni-infektioita.

Ihmisen hermostoon kapsaisiini vaikuttaa sitoutumalla TRVP1-reseptoreihin, jotka ovat erikoistuneita lämpö- ja kipuaistimusten välittämiseen. Kun kapsaisiini sitoutuu näihin reseptoreihin, se aiheuttaa tulisille ruoille tyypillisen polttavan tunteen.

Kapsaisiini on saanut paljon huomiota myös sen mahdollisten terveysvaikutusten vuoksi. Sen lisäksi, että se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja auttaa painonhallinnassa, sillä on anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kiinnostavan tutkimuskohteen monien sairauksien ehkäisyssä.

Kipulääkkeenä

Kapsaisiini on osoittaunut erittäin tehokkaaksi kipulääkkeeksi monissa tieteellisissä tutkimuksissa. Sen vaikutusmekanismi perustuu sen kykyyn estää substance P -nimistä neuropeptidiä, joka on keskeinen kivun välittäjäaine. Kun ”substance P” estetään, kipusignaalit eivät pääse etenemään hermostossa, mikä johtaa kivun lievittymiseen.

Cayennepippuria voidaan käyttää ulkoisesti kipuvoiteena tai sisäisesti kipua lievittävänä ainesosana erilaisten kiputilojen, kuten nivelrikon, hermokivun ja migreenin, hoidossa.

Aineenvaihdunnan tehostaminen

Cayennepippurin on tutkimuksissa havaittu tehostavan aineenvaihduntaa. Tämä johtuu pääasiassa kapsaisiinista, joka lisää termogeneesiä eli lämmöntuotantoa kehossa. Tämä prosessi kuluttaa energiaa, mikä puolestaan kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Cayennepippurin on myös osoitettu olevan tehokas painonhallinnassa, sillä se vähentää ruokahalua ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Pieni määrä cayennepippuria aamupalalla tai yksi tunti ennen matalan intensiteetin harjoittelua voi auttaa aineenvaihdunnan tehostamisessa ja painonhallinnassa.

Verenkierto ja sydänterveys

Cayennepippurin on osoitettu parantavan verenkiertoa. Sen sisältämä kapsaisiini laajentaa verisuonia, mikä parantaa veren virtausta ja vähentää verihyytymien riskiä. Tämä on erityisen tärkeää sydämen ja aivojen terveydelle, jotka ovat riippuvaisia optimaalisesta verenkierrosta.

Lisäksi cayennepippurin on havaittu alentavan verenpainetta. Kapsaisiini vaikuttaa verisuonten seinämiin saaden ne rentoutumaan ja siten alentamaan verenpainetta.

Lisäämällä cayennepippurin päivittäiseen ruokavalioosi, esimerkiksi mausteeksi salaateissa, keitoissa ja liharuoissa, voit auttaa ylläpitämään terveellistä verenkiertoa ja verenpainetta.

Ruoansulatus

Cayennepippurin on osoitettu stimuloivan ruoansulatusentsyymien tuotantoa. Tämä on tärkeää ruoansulatusprosessissa, sillä nämä entsyymit auttavat hajottamaan ruokaa pienempiin osiin, jolloin ravintoaineiden imeytyminen on tehokkaampaa.

Cayennepippurin säännöllinen käyttö voi parantaa ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja edistää suoliston rentoutumista.  Se voi auttaa myös ruoansulatusongelmissa, kuten ilmavaivoissa ja ummetuksessa.

Voit käyttää cayennepippuria keittojen, kastikkeiden ja jopa juomien, kuten smoothieiden, maustamiseen.

Antioksidanttiset vaikutukset

Cayennepippuri on myös rikas antioksidanttien lähde. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja – epästabiileja molekyylejä, jotka voivat vahingoittaa soluja ja johtaa kroonisiin sairauksiin, kuten syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin sekä ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Vapaat radikaalit ovat luonnollinen osa aineenvaihduntaa, mutta niiden liiallinen kertyminen voi aiheuttaa oksidatiivista stressiä, joka on yhteydessä moniin sairauksiin. Cayennepippurin antioksidanttiset vaikutukset voivat auttaa neutraloimaan näitä haitallisia molekyylejä.

Yhdistämällä cayennepippuri muihin antioksidanttisiin elintarvikkeisiin, kuten marjoihin ja vihreään teehen, voit luoda entistä tehokkaamman antioksidanttisen aterian.

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog