/
Lukuaika 2 min

Valkosipuli on luonnon oma antibiootti

Kaksi valkosipulia ja chilijauhetta

Jo satojen vuosien ajan on tiedetty, että valkosipulilla on erilaisia terveyshyötyjä ja sitä on käytetty moniin vaivoihin impotenssista vatsanväänteisiin. Mutta vasta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulilla on enemmän terveydellisiä hyötyjä kuin kansanperinteissä uskallettiin edes toivoa. Valkosipuli alentaa verenpainetta, vähentää kolesterolia, suojaa sydäntä ja näyttää ehkäisevän myös tiettyjä syöpiä.

Valkosipuli sisältää kahta tärkeää yhdistettä, aminohappoa nimeltä alliini ja proteiinipohjaista entsyymiä, allinaasia. Valkosipuli ei tuoksu ennen kuin se pilkotaan tai murskataan. Vasta tällöin alliini ja allinaasi alkavat yhdessä muodostamaan allisiinia.

Allisiini on nopeasti haihtuva yhdiste, joka säilyy vain muutaman tunnin ajan. Se on voimakas luonnon antibiootti, noin 1/50 penisiliinin tehokkuudesta. Lisäksi sillä on antifungaalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia. Toisin sanoen se kykenee tappamaan meille haitallisia sieniä ja bakteereja.

Tutkimusten mukaan tuore valkosipuli kykenee tappamaan useita bakteereja, kuten E.colia, useimmille antibiooteille vastustuskykyistä Stafylokokkia sekä Salmonella enteritidis -suolistobakteereja.

Allisiinia on vain raa’assa valkosipulissa. Kuumentaminen saa sen muuttumaan nopeasti vähemmän tehokkaiksi yhdisteiksi.

Valkosipuli sisältää myös noin kymmentä sokeria, ml. fruktoosia, glukoosia ja insuliinia, sekä verrattain paljon hivenaineita, kuten kuparia, rautaa, sinkkiä, tinaa, kalsiumia, mangaania, alumiinia, germaniumia ja seleeniä. Valkosipulin seleenipitoisuus on yksi suurimmista koko kasvikunnassa.

Valkosipuli toimii ihmiskehossa edistämällä veren valkosolujen kykyä taistella tulehduksia vastaan ja stimuloimalla muita immuunijärjestelmän soluja, jotka taistelevat virus- ja bakteeritartuntoja sekä esimerkiksi syöpää vastaan.

Joidenkin tutkijoiden mielestä valkosipulin terveyshyödyt saadaan esille vain nauttimalla valkosipulia raakana. Toisten tutkijoiden mielestä myös valkosipulivalmisteiden, kuten tablettien, näytöt ovat kiistattomat. Valkosipulivalmisteiden, kuten tablettien, jauheiden ja rouheiden etu on, että ne eivät aiheuta voimakkaanhajuista hengitystä.

Valkosipuli antibioottina

Raaka valkosipuli kykenee tappamaan useita mikro-organismeja, kuten sieniä, bakteereja, viruksia ja alkueläimiä. Se on ainoa antibiootti, joka kykenee sekä tappamaan bakteereja että samalla suojaamaan elimistöä tulehduksen aiheuttajilta.

Vuonna 1999 tehdyssä tutkimuksessa valkosipulin sisältämästä ajoenesta valmistettu voide todettiin yhtä tehokkaaksi ihotulehduksiin kuin niihin yleisesti määrätty lääke terbinafine. Luultavasti tästä syystä valkosipulia käytettiin jo muinaisaikoina loukkaantuneiden hoitoon.

Valkosipuli  on todettu lähes yhtä tehokkaaksi antibiootiksi kuin penisilliini. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet valkosipulin aktiivisten ainesosien toimivan samaan tapaan kuin lavantaudin ja silmän sidekalvontulehduksen hoidossa käytettävä kloramfenikoli-antibiootti.

Valkosipulin yhdisteet eivät säily ihmisen ruoansulatuksessa kovin pitkään, mistä syystä se ei ole antibiootti sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan pikemminkin antiseptinen aine. On kuitenkin havaittu, että jopa valkosipulia syöneiden ihmisten veri kykenee tappamaan bakteereja. Vastaleikatusta valkosipulista vapautuva ”höyry” voi puolestaan tappaa bakteereja jopa 20 cm päästä.

Lisätietoa ja lähteet:

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog