/
Lukuaika 2 min

Valkosipuli alentaa verenpainetta

Valkosipuli alentaa kohonnutta verenpainetta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulin avulla voidaan alentaa verenpainetta jopa 10 %. Säännöllinen valkosipulin nauttiminen 12 viikon ajan johti ”merkittävään” verenpaineen alenemiseen ja pienensi samalla sydänkohtauksen riskiä.

Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka kärsivät kohonneesta verenpaineesta (hypertensio), voivat kontrolloida verenpainetta lisäämällä valkosipulin ruokavalioonsa tavanomaisen lääkityksen rinnalle.

Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan jopa 49 % suomalaisista miehistä ja 36 % naisista kärsii kohonneesta verenpaineesta, kun kriteerinä olivat raja-arvot >140 mmHg systolinen/yläpaine ja >90 mmHg diastolinen/alapaine.

Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä ja aiheuttaa mm. sydämen vajaatoimintaa sekä altistaa sepelvaltimotaudille, valtimonkovettumataudille, aivohalvaukselle ja munuaisten vajaatoiminnalle.

Verenpaineeseen vaikuttavat perimä ja elämäntavat. Riskitekijöitä ovat mm. suolan liikakäyttö, ylipaino, alkoholi ja vähäinen liikunta.

Valkosipulitabletit alentavat verenpainetta

Australialaisessa kokoomatutkimuksessa tarkasteltiin 21 erillistä tutkimusta, joissa tutkittavat olivat nauttineet kuivatusta valkosipulista tehtyä valmistetta, joka sisälsi vaikuttavaa ainetta allisiinia vähintään 1,8 mg/annos.

Tutkimuksen mukaan raa’an valkosipulin nauttimisella ei ollut samoja vaikutuksia, koska suurin osa allisiinista häviää kun pilkottu valkosipuli kuumennetaan, esimerkiksi ruoanlaitossa. Valkosipulivalmisteet, kuten tabletit, eivät myöskään aiheuta pahanhajuista hengitystä, kuten raa’an valkosipulin nauttiminen.

Tilaa valkosipulitabletteja Apteekkituotteet.fi-verkkokaupasta.

Varhaisemmassa kliinisessä tutkimuksessa vuodelta 1990 todettiin valkosipulin päivittäisen nauttimisen laskevan kohonnutta verenpainetta 12 viikon testijaksolla keskimäärin 10 prosenttia.

Valkosipulin uskotaan laskevat verenpainetta stimuloimalla typpioksidin ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit auttavat verisuonia rentoutumaan.

”Tutkimus osoittaa, että valkosipuli voi vähentää veren tahmaisuutta, laajentaa verisuonia ja lisäksi sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia.” -Tohtori ja ravitsemusasiantuntija Catherine Hood

Hoodin mukaan valkosipulin aineosat saattavat toimia samalla tavalla kuin kohonneen verenpaineen hoitoon käytettävät ACE-estäjät. ACE-estäjät estävät valtimoita supistavien angiotensiinien muodostumista kehossa ja auttavat verisuonia laajenemaan. Samalla sydämeen kohdistuva rasitus pienenee.

Valkosipulin seleeni alentaa myös verenpainetta?

Valkosipuli sisältää lukuisia biokemiallisia yhdisteitä, kuten allisiini, allinaasi, allyylit, allitiamiini, alliini ja ajoene, joilla on todettu useita positiivisia terveysvaikutuksia ja joita tutkitaan tarkasti. Lisäksi se sisältää pieniä määriä seleeniä ja germaniumia.

Seleenin uskotaan estävän veren epänormaalia hyytymistä, normalisoivan verenpainetta ja estävän tulehduksia. Suomalaiset saavat seleeniä liian vähän ja sitä on ruvettu lisäämään lannoitteisiin. Suomalaisten veren seleenipitoituus on Kansanterveyslaitoksen seurannassa.

Myös valkosipulin sisältämä germanium on tutkinnan kohteena, koska sen uskotaan ehkäisevän tiettyjä syöpiä.

Annostelu

Tieteellisissä tutkimuksissa valkosipulin verenpainetta alentavat vaikutukset on saatu seuraavilla annostuksilla.

  • Valkosipuliuute: 600-1200 mg yhteensä kolme kertaa päivässä nautittuna.
  • Valkosipulijauheuute: 1,3 mg alliini sisältävä valmiste.
  • Tuore valkosipuli: 4 grammaa kerran päivässä (n. yksi valkosipulin kynsi).

Lisätietoa:

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog