Lukuaika 2 min

Aito italialainen Bolognese-kastike

Aito italialainen Bolognese-kastike vaatii pitkää haudutusta, mutta maistuu entistä paremmalta.

Bolognese-kastike on italialaisen keittiön klassikko, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. Tämä aito Bolognese-kastike on valmistettu tuoreista ainesosista ja haudutettu matalalla lämmöllä useita tunteja. Tämä resepti on niin aito kuin mahdollista ilman matkustamista Bolognaan.

Mitä tarvitset Bolognese-kastikkeeseen

Ainesosat, jotka tarvitset aitoon Bolognese-kastikkeeseen:

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 porkkana
  • 1 selleri
  • 1 sipuli
  • 300 g naudan jauhelihaa
  • 300 g sian jauhelihaa
  • Reilu 1 dl punaviiniä
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 500 g tomaattimurskaa
  • hyppysellinen suolaa
  • mustapippua
  • 1-2 laakerinlehteä
  • loraus maitoa

Mitä eroa on Bolognesella ja Ragùlla?

Suurin ero aidon itallialaisen Bolognese-kastikkeen, kun taas napolilainen ragù-kastike valmistetaan isommista lihanpaloista.

Ragùn valmistukseen käytetään yleensä rasvaista naudan- ja sianlihaa, joten tämän maukkaan kastikkeen valmistumisessa kestää pidempään.

Ragù-kastikkeen valmistaminen kestää 6 tuntia, kun Bolognese syntyy jo 2-3 tunnissa.

Bolognese-kastikkeessa on suositeltavaa käyttää tomaattipyreetä. Säilykkeitä ja/tai tuoreita tomaatteja ei suositella käytettäväksi, koska niistä vapautuu runsaasti vettä, joka heikentää kastikkeen intensiivistä makua ja koostumusta.

Bolognealaisen perinteen mukaan tomaattipyree tulee lisätä lihaan huoneenlämmössä, ei jääkaapista otettuna.

Miten valmistaa Bolognese-kastike

Tässä vaihe vaiheelta kerrottuna, miten valmistat aidon italialaisen Bolognese-kastikkeen:

Aloita silppuamalla porkkana, selleri ja sipuli erittäin hienoksi.

Lisää keskikokoiseen tai isoon kattilaan oliiviöljy ja hienonnetut kasvikset, ja keitä seosta kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on kuullottunut.

Nosta lämpö keskilämmölle, lisää jauhelihat ja ruskista.

Nosta lämpö korkealle, lisää punaviini ja keitä, kunnes viini on kokonaan haihtunut.

Alle lämpö takaisin keskilämmölle, lisää tomaattipyree ja -murska, suolaa, pippuria ja 1-2 laakerinlehteä.

Kuumenna kiehuvaksi ja laske sitten lämpö alhaiselle. Peitä kannella ja sekoita kastiketta välillä.

Bolognese-kastikkeen tulee kypsyä hitaasti matalalla lämmöllä kolme tuntia. Älä keitä, jotta kastike ei pala.

Viimeisen 15-20 minuutin aikana nosta hieman lämpöä ja sekoita usein.

Kolmen tunnin kuluttua poista laakerinlehti ja lisää maito. Kuumenna kastike vielä keittämällä.

Tarjoile esimerkiksi Tagliatelle- tai Pappardelle-pastan kanssa. Bolognese-kastike sopii erinomaisesti myös lasagneen!

Parhaat vinkit onnistuneeseen Bologneseen

  1. Käytä yhtä paljon naudan ja sian jauhelihaa. Mieluummin vähän rasvaista kuin rasvatonta.
  2. Leikkaa porkkana, selleri ja sipuli hienoksi, mutta älä liian hienoksi, jotta kastike ei soseudu.
  3. Kuullota kasvikset ensin miedolla lämmöllä ja nosta lämpöä vasta lihan lisäämisen jälkeen.
  4. Kastiketta kypsennetään alimmalla lämmöllä vähintään 2-3 tuntia.
  5. Bolognese-kastike ei sisällä valkosipulia, oreganoa tai basilikaa.
  6. Bolognese ei synny koskaan nopeasti. Aitoa italialaista Bolognesea täytyy kypsentää hitaasti ja antaa rauhassa kypsyä.

Ja kun maistat sitä, tiedät, että se oli jokaisen minuutin arvoinen!

Säilytys ja käyttö

Jäljelle jäänyt kastike tulee säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Se säilyy jääkaapissa jopa 5 päivää.

Täysin jäähtynyt kastike voidaan myös pakastaa. Pakastimessa kastike säilyy jopa 3 kuukautta. Sulata kastike yön yli jääkaapissa.

Lähde: An Italian in My Kitchen

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog