/
Lukuaika 1 min

Solo-valkosipuli: Helpota ruoanlaittoa

Solo-valkosipuli

Valkosipuli eli kynsilaukka on yksi maailman vanhimmista viljellyistä kasveista ja sen historia ulottuu yli 7 000 vuoden taakse. Useimmat tuntevat tavallisen valkosipulin, ison yhdistelmäsipulin, jossa on useita lohkomaisia sivusipuleita eli kynsiä, mutta on olemassa toinen valkosipulityyppi, joka on kasvattanut viime vuosina suosiotaan. Sitä kutsutaan solo-valkosipuliksi.

Mikä on solo-valkosipuli?

Solo-valkosipuli on valkosipulityyppi, jossa on vain yksi kynsi. Se on pienempi kuin tavallinen valkosipuli ja monet suosivat sitä, koska se on helpompi kuoria ja tehokkaammin hyödynnettävissä ruoanlaitossa. Solo-valkosipulia kutsutaan myös yksikyntiseksi valkosipuliksi.

Yhden solo-valkosipulin kynnen koko on 25-50 mm halkaisijaltaan. Sillä on tavallisen valkosipulin maku, mutta hieman miedompi maku ja tuoksu. Solo-valkosipulin kuori on valkoinen ja siinä voi olla violetteja raitoja.

Yksikyntisiä valkosipuleita on kasvatettu Himalajan vuoriston juurella 7 000 vuoden ajan. Se ei ole oma lajikkeensa, vaan pikemminkin tiettyjen kasvatuskäytäntöjen tulos.

Solo-valkosipulia kasvatetaan ainakin Kiinassa, Intiassa ja Perussa.

Solo-valkosipulin suosio

Yksikyntisen valkosipulin suosio kokkien ja kotikokkien keskuudessa on ollut viime vuosina kasvussa sen ainutlaatuisen maun ja monipuolisuuden ansiosta.

Monet arvostavat solo-valkosipulia sen pienemmän koon ja helpon kuorimisen vuoksi.

Yksikyntistä valkosipulia käytetään keittiöissä kastikkeiden ja marinadien, keittojen ja patojen sekä erilaisten pastojen maustamiseen.

Solo-valkosipulia voidaan paistaa, grillata ja kuullottaa samalla tavalla kuin tavallista valkosipuliakin.

Solo-valkosipulin säilytys

Pitääksesi yksikyntisen valkosipulin tuoreena ja säilyttääksesi sen maun mahdollisimman pitkään, säilytä sitä viileässä ja kuivassa paikassa huoneenlämmössä, poissa suorasta auringonvalosta ja lämmönlähteistä.

Varmista, että säilytyspaikan ilmanvaihto on riittävä. Älä säilytä solo-valkosipuleja ilmatiiviissä astiassa tai muovipussissa.

Vältä solo-valkosipulin altistamista suoralle auringonvalolle, koska se aiheuttaa itämistä. Kuiva huoneilma on paras homeen kasvun estämiseksi.

Säilytä yksikyntistä valkosipulia erillään muista tuotteista, erityisesti hedelmistä, koska niistä vapautuu eteenikaasua, joka voi saada valkosipulin pilaantumaan nopeammin.

Solo-valkosipuli voi säilyä oikein säilytettynä jopa kolme kuukautta tai enemmän.

Jos valkosipuli on homeessa, pehmeä tai erityisen voimakkaan hajuinen, hävitä se, koska se ei ole enää tuore.

Artikkelikuva: Dmitry Makarov (Dmit), Wikimedia Commons

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog