Lukuaika 3 min

Clint Eastwoodin ruokavalio on pitänyt hänet terveenä

Clint Eastwoodin ruokavalio on pitänyt hänet terveenä yli 93-vuotiaaksi.
Vasemmalla Clint Èastwood Kourallinen dollareita (1960) -elokuvan kuvauksissa, oikealla Eastwood New Yorkin elokuvafestivaaleilla vuonna 2010. Kuva: Raffi Asdourian.

Clint Eastwood on yksi Hollywoodin vaikuttavimmista näyttelijöistä. Vuonna 1930 syntynyt Eastwood on paitsi näytellyt elokuvissa vuodesta 1955 lähtien, myös osallistunut niiden tekemiseen 93-vuotiaana vielä vuonna 2023. Tämä uskomaton saavutus on saanut monet kysymään: ”Miten hän on pysynyt niin terveenä ja täynnä energiaa?”

Eastwood on aina tiennyt asioita hyvässä fyysisessä kunnossa pysymisestä. Hän alkoi Muscle & Fitness -lehden vuoden 1991 artikkelin mukaan nostella painoja noin 19-vuotiaana syrjäisillä punttisaleilla.

Vuosikymmenien ajan hän on ylläpitänyt säännöllistä liikuntarutiinia ja keskittynyt voimakkaasti ruokavalioonsa ja siihen, mitä hän syö päivittäin. Vaikka Eastwoodin ruokailutottumukset ovat auttaneet häntä säilyttämään terveytensä yli 90-vuotiaaksi, ne ovat melko rajoittavat eivätkä välttämättä sovi kaikille.

Clint keskittyy rasvan määrään

Eastwoodin vuoden 1991 haastattelussa Muscle & Fitness -julkaisussa, joka muuten on saatavilla Physical Culture Study -sivustolla, hänen silloinen lääkäri kommentoi hänen ruokailutottumuksiaan ja liikuntarutiinejaan.

”Eastwoodin kehon rasvaprosentti on alle 10 % hydrostaattisen (vedenalaisen) punnituksen perusteella”, lääkäri Harry Demopoulos kertoo artikkelissa, johon Eastwood kommentoi ”En ole koskaan kantanut paljon rasvaa, mutta olen aina ollut melko hyvä tarkkailemaan ruokavaliotani.”

Demopoulos kommentoi tuolloin myös Eastwoodin ruokavaliota: ”Eastwood noudattaa vähärasvaista ja proteiinipitoista ruokavaliota. Hän myös kiinnittää erityistä huomiota kolesterolitasoihinsa, sillä hänen isänsä – lihaa ja perunoita runsaasti syönyt mies – kuoli vain 64-vuotiaana sydän- ja verisuonisairauksien aiheuttamaan sydänkohtaukseen.

Isän kuolema tuli Eastwoodille shokkina, sillä hänen isoisänsä oli elänyt 92-vuotiaaksi. Sillä oli suuri vaikutus hänen elämäänsä; siitä lähtien hänestä tuli tuotteliaampi, hän työskenteli nopeammin ja tehokkaammin, ja hän otti käyttöön entistä tiukemman terveysohjelman.

Clint Eastwood näyttelijäkollega Sondra Locken kanssa vuonna 1975.
Clint Eastwood näyttelijäkollega Sondra Locken kanssa vuonna 1975.

Hän välttää liikaa sokeria ja alkoholia

Health Fitness Revolution -sivuston mukaan Eastwood välttää lisättyä sokeria aina kun mahdollista, mikä on todennäköisesti auttanut häntä ylläpitämään hyvää terveyttä 90-vuotiaaksi saakka.

”Pysy erossa hiilihydraateista, erityisesti runsaista jälkiruoista. Pidä vaaka kylpyhuoneessa. Lepää kunnolla. Yritä olla optimistinen. Syö hedelmiä ja raakoja vihanneksia. Ota vitamiineja. Jätä väliin sokeripitoiset juomat. Vältä liiallista alkoholia”, Eastwood kertoo.

Vaikka Eastwood vältti itse väkeviä alkoholijuomia, hän perusti englantilaistyyppisen pubin nimeltä Hog’s Breath Inn Carmel-by-the-Seassa vuonna 1971. Hän päätyi myymään pubin vuonna 1999.

Hän ei koskaan syö huvikseen

Men’s Health -lehden haastattelussa Clint Eastwoodin poika Scott Eastwood kommentoi isänsä ruokavaliota.

”Isäni ei syö huvikseen. Hän syö lohta ja ruskeaa (täysjyvä)riisiä aamiaiseksi.”

”Luulen, että olen samanlainen. Jos voisin ottaa pillerin, joka tarjoaa kaikki oikeat ravintoaineet, voisin luopua ruoasta.”

Clint Eastwood vuonna 1990. Kuva: Thomas Hawk.
Clint Eastwood vuonna 1990. Kuva: Thomas Hawk.

Clint Eastwoodin ruokavalio

Clint Eastwoodin ruokavalio ei ole tietty ruokavalio-ohjelma tai muotidieetti. Sen sijaan, se on elämäntapalähestymistapa ruokailuun, joka keskittyy kehon ravitsemiseen terveellisillä, ravinteikkailla ruoilla samalla välttäen prosessoituja ja epäterveellisiä vaihtoehtoja. Eastwood suosii täysjyvätuotteita korostaen tasapainon ja kohtuuden merkitystä.

Eastwoodin ruokavalion keskeiset periaatteita ovat:

  1. Syö monipuolisesti hedelmiä ja vihanneksia. Värikkäät hedelmät ja vihannekset tarjoavat olennaisia vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.
  2. Valitse vähärasvaisia proteiineja. Hollywood-legenda sisällyttää ruokavalioonsa vähärasvaisia proteiinin lähteitä, kuten kanaa, kalaa ja tofua, tukemaan lihasten kasvua ja korjausta.
  3. Vältä prosessoituja ruokia. ”The Good” pysyttelee erossa prosessoiduista ja pakatuista ruoista, jotka ovat usein korkeita lisättyjen sokerien, epäterveellisten rasvojen ja keinotekoisten ainesosien suhteen.
  4. Harjoita annoskontrollia. Eastwood näyttää harjoittavan annoskontrollia. Hän syö vasta, kun tuntee olonsa nälkäiseksi ja lopettaa syömisen kunnes hän tuntee olonsa kylläiseksi. Annoskontrolli auttaa estämään ylensyöntiä ja edistää painonhallintaa.

Loppusanat

Vaikka vähärasvainen, vähähiilihydraattinen ja proteiinipitoinen ruokavalio näyttää epäilemättä toimivan Eastwoodin perheessä, sen ei pidä muuttaa tapaamme nähdä ruoka.

Ruoan nauttiminen myös huvin vuoksi on täysin terveellistä. Itse asiassa, monet maailman pisimpään eläneet ihmiset ovat ylläpitäneet mielihyvää ja onnellisuutta herkullisten ruokien avulla.

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog