Valkosipuli, Allium sativum

Valkosipulin terveysvaikutukset

Valkosipuli (Allium sativum) on viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään yleisesti mausteena. Kasvia on käytetty jo tuhansia vuosia myös rohdoksena estämään monia sairauksia ja tauteja.

Hippokrateen rintakuva
Lääketieteen isä Hippokrates määräsi valkosipulia moniin vaivoihin.

Valkosipulia käytettiin luultavasti jo silloin, kun Gizan pyramideja rakennettiin, noin 5000 vuotta sitten. Lääketieteen isä, Hippokrates (noin 460-370 eaa.), määräsi valkosipulia moniin sairauksiin.

Sitä käytettiin Lähi-idässä, Itä-Aasiassa ja Nepalissa mm. keuhkoputkentulehduksen, korkean verenpaineen, tuberkuloosin, maksasairauksien, punataudin, ilmavaivojen, koliikin, suolistomatojen, reuman, diabeteksen ja kuumeen hoidossa.

On hämmästyttävää, että valkosipulin terveydelliset ominaisuukset keksittiin monissa toisilleen tuntemattomissa kulttuureissa. Nykytiede on sittemmin vahvistanut monet niistä oikeiksi.

Valkosipuli auttaa moniin sairauksiin

Yhdysvaltain Kansallisen Lääkekirjaston (National Library of Medicine) mukaan valkosipulia käytetään useiden sairauksien hoitoon. Monet niistä liittyvät verenkiertoon ja sydämen toimintaan, kuten ateroskleroosi (valtimoiden kovettuminen), korkea kolesteroli, sydänkohtaukset, sepelvaltimotauti ja verenpainetauti.

Jotkut tahot käyttävät valkosipulia myös ennaltaehkäisemään keuhkosyöpää, eturauhassyöpää, rintasyöpää, mahasyöpää, peräsuolen syöpää ja paksusuolen syöpää.

Yhdysvaltain Kansallisen Lääkekirjaston mukaan ”nykytiede myös tukee osaa näistä käyttötarkoituksista”.

Vuonna 2013 julkaistu tutkimus esitti, että valkosipulin kuumentaminen vähentää sen tulehduksia estäviä vaikutuksia, joten parhaimmat tulokset saavutetaan nauttimalla valkosipulia raakana.

Valkosipulien terveysvaikutukset tieteellisestä näkökulmasta

1. EHKÄISEE FLUNSSAA JA VÄHENTÄÄ SEN KESTOA

Valkosipuli ja flunssa
Valkosipuli vähentää riskiä sairastua flunssaan

Vuonna 2007 julkaistu tutkimus osoitti, että murskatun valkosipulin erittämä alliisiinivalmiste päivittäin nautittuna vähensi riskin sairastua flunssaan yli puoleen. Lisäksi se nopeutti taudista paranemista.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin myöhemmin:

”Valkosipulin käyttö ennaltaehkäisevästi voi vähentää riskiä saada flunssatartunta aikuisilla, mutta sillä ei ole vaikutusta flunssaoireiden kestoon.”

Allisiinivalmisteita voit tilata Luontaisporssi.fi-verkkokaupasta.

2. TEHOKAS LUONNON OMA ANTIBIOOTTI

Mikroskooppikuva kampylobakteereista. Kuva: Wikimedia Commons
Kampylobakteerit, Campylobacter fetus

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että valkosipulin sisältämä diallyl sulfidi -yhdiste on 100 kertaa tehokkaampi kampylobakteereja vastaan kuin kaksi suosittua antibioottia.

Ihmisissä ja eläimissä esiintyvät kampylobakteerit ovat maailman yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja.

On olemassa näyttöä, että valkosipuli tappaa myös muita bakteereja, kuten kolibakteereja, stafylokokkibakteereja ja salmonellabakteereja.

3. VALKOSIPULIÖLJY SUOJAA SYDÄNTÄ

Sydän
Valkosipuli suojaa sydäntä

Valkosipuliöljy sisältää diallyl trisulfidi -yhdistettä, joka auttaa vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen perusteella suojelemaan sydäntä leikkauksen aikana ja sydänkohtauksen jälkeen. Tutkijat uskovat, että sitä voidaan käyttää myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Eläinkokeissa on todettu diallyl sulfide -yhdistettä saaneiden kärsivän jopa 61 % vähemmän sydänvaurioita.

Toisessa tutkimuksessa (2010) havaittiin valkosipuliöjyn auttavan mahdollisesti suojelemaan diabetespotilaista kardiomyopatialta. Kardiomyopatia eli sydänlihasrappeuma on krooninen sydänlihassairaus ja diabetes-potilaiden yleisin kuolinsyy.

4. ALENTAA KOLESTEROLIA

Kolesteroli
Kuva: National Institutes of Health

Ankaran yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2004 valkosipuliuutteen vaikutuksia korkeaan kolesteroliin. Samalla tutkittiin ravintolisän vaikutuksia munuaisten ja maksan toimintaan. Tutkimukseen osallistui 23 vapaaehtoista, joista 13:lla oli korkea verenpaine.

Neljän kuukauden testijakson jälkeen tulokset olivat:

”Valkosipuliuute kerran päivässä nautittuna paransi selvästi testihenkilöiden veren rasvaprofiilia, vahvensi veren antioksidanttipotentiaalia ja laski sekä systolista että diastolista verenpainetta. Lisäksi tuotteen käyttö vähensi veren MDA:ta.”

MDA (malonidialdehydi tai malonialdehydi) on tyydyttymättömien rasvahappojen hapettumisen seurauksena syntyvä myrkyllinen yhdiste. Sen uskotaan olevan osallinen yleisiin sydän- ja verisuonisairauksiin.

5. HIDASTAA VALTIMOIDEN KOVETTUMISTA

Valtimonrasvoittumistaudissa (ateroskleroosi) kolesteroli kerääntyy valtimoiden seinämiin, mikä voi johtaa komplikaatioihin. Valtimot kovettuvat usein myös iän myötä ja valtimot menettävät kykynsä venyä ja taipua. Valkosipuli näyttää vähentävän tätä vaikutusta.

6. ALENTAA KORKEAA VERENPAINETTA

VerenpainemittariValkosipuli stimuloi typpioksidin ja ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit saavat verisuonet rentoutumaan ja alentamaan kohonnutta verenpainetta.

Valkosipulin säännöllinen nauttiminen voi laskea verenpainetta jopa 10 %. Se voi laskea verenpainetta myös normaalin verenpaineen omaavilla ihmisillä.

Tutkijoiden mukaan korkeasta verenpaineesta kärsivät voivat kontrolloida tautia jopa paremmin nauttimalla valkosipulia kuin tavallisilla lääkkeillä. Heidän mukaansa valkosipulin hyödyt saa varmimmin tableteista.

7. EHKÄISEE LONKAN NIVELRIKKOJA

”Naisilla, joiden ruokavalio sisälsi paljon hedelmiä ja vihanneksia, erityisesti sipuleita, kuten valkosipulia, esiintyi vähemmän merkkejä varhaisesta nivelrikoista lonkan alueella. ”

Lonkan luutNäin kertoi vuonna 2010 valmistunut isobritannialainen pitkän aikavälin tutkimus, johon osallistui yli 1000 tervettä naispuolista kaksosta. Sipulikasveihin kuuluvat mm. purjo, salottisipuli, keltasipuli ja valkoruohosipuli, mutta tutkimuksessa mainittiin erityisesti juuri valkosipuli.

Nivelrikko eli artroosi (osteoarthrosis) on maailman yleisin nivelsairaus, joka johtaa Suomessa noin 600 000:een lääkärikäyntiin joka vuosi.

8. EHKÄISEE KEUHKOSYÖPÄÄ

Kiinassa, Jiangtun tautientorjuntakeskuksessa, tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka syövät raakaa valkosipulia vähintään kahdesti viikossa, on 44 % pienempi riski sairastua keuhkosyöpään.

Kyseinen tutkimus tehtiin kyselytutkimuksena yli 1400 keuhkosyöpää sairastavalle sekä yli 4500 terveelle henkilölle. Tutkimusjoukolta kysyttiin ruokavaliosta ja elämäntavoista, kuten valkosipulin käytöstä ja tupakoinnista.

”Raaka valkosipuli voi toimia kemopreventiivisenä aineena keuhkosyöpään.”

9. EHKÄISEE AIVOSYÖPÄÄ

Etelä-Carolinan Lääketieteellisen yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2007:

”Kolme valkosipulin sisältämää orgaanista rikkiyhdistettä – DAS, DADS ja DATS – osoittautuivat kaikki kykeneviksi tuhoamaan aivosyöpäsoluja, mutta DATS oli niistä tehokkain. Tutkimus nostaa esiin kasvipohjaiset yhdisteet, joilla voidaan kontrolloida pahanlaatuisia aivokasvainsoluja. Lisätutkimusta tarvitaan ennen kuin niitä voidaan  käyttää terapiassa.”

Valkosipulin sisältämät orgaaniset rikkiyhdisteet diallyylisulfidi (DAS), diallyylidisulfidi (DADS) ja diallyylitrisulfidi (DATS) näyttäisivät kykenevän tehokkaasti tuhoamaan tappavan glioblastooma-aivokasvaimen soluja.

10. EHKÄISEE ETURAUHASSYÖPÄÄ

Kiinalaisten lääkärien vuonna 2013 julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin sipulikasvien kulutuksen yhteyttä eturauhassyövän riskiin. Tulokset olivat seuraavat:

”Sipulikasvien, erityisesti valkosipulin kulutuksella, on pienentävä vaikutus riskiin sairastua eturauhassyöpään”.

Yhden valkosipulin kynnen päivässä nauttineilla kiinalaisilla oli 50 % pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Tutkijat kommentoivat myös, että otoksen ollessa pieni tarvitaan paremmin suunniteltuja jatkotutkimuksia varmistamaan tutkimustulokset.

11. MUUT SYÖVÄT

Säännöllinen valkosipulin nauttiminen näyttää vähentävän riskiä sairastua myös paksusuolen syöpään, peräsuolen syöpään ja mahasyöpään. Lisäravinteena nautittuna se ei tosin vaikuta tarjoavan tätä hyötyä.

12. ESTÄÄ PUNKINPUREMIA

Tutkijat ovat vertailleet punkin puremien määrää ihmisillä, jotka nauttivat paljon valkosipulia ihmisiin, jotka eivät käytä lainkaan valkosipulia. Yli viisi kuukautta säännöllisesti valkosipulia ruokavaliossaan käyttäneet näyttävät altistuvan harvemmin punkin puremille.

13. ESTÄÄ IHON SIENI-INFEKTIOITA

Ihon sieni-infektiot (esim. jalkasieni, silsa ja nivussilsa) reagoivat iholle siveltävään valkosipuligeeliin, joka sisältää 0,6 % valkosipulin sisältämää ajoene-yhdistettä. 1 % ajoene näyttää tutkimusten valossa olevan yhtä tehokas jalkasieneen kuin Lamisil-lääke.

14. ESTÄÄ ETURAUHASEN HYVÄLAATUISTA LIIKAKASVUA

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipuli saattaa suun kautta nautittuna parantaa miesten virtsasuihkua, vähentää virtsaamistarvetta ja muita eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (prostatahyperplasia) oireita.

15. LIIKAVARPAAT

Alustavien tutkimusten mukaan tietyt valkosipuliuutteet kahdesti päivässä käytettynä voivat parantaa liikavarpaat eli jalkateriin muodostuvat kovettumat. Tuloksia on saatu yleensä vähintään kahden viikon, mutta yleisemmin kahden kuukauden käytön jälkeen.

16. RASKAUSAJAN KORKEA VERENPAINE

Alustavien tutkimusten mukaan Garlet-valkosipuliuutteen nauttiminen 800 mg päivässä raskausajan kolmannella kolmanneksella voi auttaa laskemaan korkeaa verenpainetta.

17. SYYLÄT

Alustavien tutkimusten mukaan rasvaliukoisen valkosipulin laittaminen syyliin kahdesti päivässä poistaa syylät jopa 1-2 viikossa. Vesipohjaiset valkosipuliuutteet vaativat pidemmän, noin 30-40 päivän käsittelyn.

18. Suojaa alkoholin aiheuttamilta maksavaurioilta

19. Vähentää ennenaikainen synnytyksen riskiä

Lähteet:

22 kommenttia

 1. Kuulun valkosipulien ystävät järjestöön ja olen useamman vuoden ajan todella huomanut terveydellisen vaikutuksen.

  Käytän valkosipulia voilevän päällä ja pursotan ensiksi, jonka jälkeen laitan leikkeleet päälle.

  Syön myös kynsiä raakana joten kysyn teiltä ja olisin kinnostunut saamaan teiltä lääketietilisita ominaisuuksista ja tableteista tietoa.

  Kiitos,
  harryhammaren

  • Kyllä ainakin 30.vuotta valkosipulia usein levän päällä siihen leikkele. Raakana menee loistavasti yksi kynsi päivässä. On virkeä olo kaikin puolin

 2. Valkosipuli raakana paljon syötynä parantanut minun jalkatulehdusta paremmin kuin jatkuvasti käyttämt V-pen 1500mg, ja ketran kuukaudessa lääkärin määräämät penisilliini piikitykset.
  tv luontaishoitajana toiminut Suomenarvostelukriitikko, terveystietokirjailija

 3. Syön 6-12 kynttä päivässä leivän päälle murskattuna tai ruoan seassa. Lisäksi otan joka aamu kurkuma-hunaja tahnaa 1 teelusikallisen. Inkivääristä haudutan juoman ja juon sitä kylmänä myös päivittäin. Olen nyt tehnyt näin viimeisen 2 kk. aikana. Syön korkeaan verenpaineeseen 2 eri lääkettä, lisäksi kärsin tulehtuneesta paksusuolesta ja monista niverrikko ja lihaskivuista. En ole vielä kokenut merkittäviä tuloksia, mutta ilmeisesti valkosipulia täytyy syödä pitempiä aikoja, jotta tuloksia syntyy…

  • Oletko muistanut, että ensin valkosipulit murskataan ja murskan annetaan seistä vähintään 10 minuuttia, vasta sitten murska syödään. Sitä ei missään tapauksessa saa kuumentaa eli ei myöskään sekoittaa kuumaan ruokaan. Itse annan ruoan jäähtyä ennenkuin sekoitan siihen murskatun valkisipulin. Useimmin syön sen salaattiin sekoitettuna, 5-7 kynttä kerralla, riippuen kynsien koosta.

   Uskokaa tai älkää, tällä menetelmällä olen saanut nyt kaksi ja puoli vuotta pidettyä bortrelioosikivut poissa, eli spirokeetta-bakteerin kurissa. Kokonaanhan se ei kuole, vaan kätkeytyy kystiin myös antibioottikuurien ajaksi.

   Koska spirokeetta tuntuu rakastavan sokeria, niin sitä en voi syödä mikrogrammaakaan missään muodossa. (Esim. sienissä on niin paljon sienisokeria, että spirokeetat suorastaan riemastuivat.) Jopa D-vitamiini piti vaihtaa siksi ainoaksi, jossa ei ole sokeria. En syö myöskään lainkaan lihaa enkä valkeita vehnäjauhoja missään ruoassa. Kaikkia muita kasviksia paitsi sieniä saan syödä mielin määrin, samoin kalaa, munia, juustoja ja muita maitotuotteita.

   Kurkuma- ja inkiväärikapseleita käytän jonkin verran,mutta tehokkain kaikista on valkosipuli.

   • Aivan… mutta vinkki: helpoin tapa kuoria valkosipuli on, kun laittaa niitä ensin korkealaitaiseen lautaseen (itse syön yksikyntistä noin 4-5 päivässä), kaataa kiehuvaa vettä päälle ja antaa olla noin minuutin. Se ei vielä vie tehoa pois, mutta kuoret irtoavat melkein itsestään.

 4. Käytän valkosipulia päivittäin, murskaan 3-4 kynttä juomalasiin ja lorautan päälle vähän mehua ja heitän naamaan, juon sitten päälle vielä täyden lasin mehua. Eikä haise hengitys.

  • Jess… myös juuston syönti samaan aikaan vie hajun pois. Itse syön yksikyntistä valkosipulia 4-5 kpl päivässä.

 5. Salaatin joukkoon murskattuna monta kynttä,maku aivan taivaallinen.
  Grillattuna maistuu hieman mantelille,mutta toimii niinkin.upea tuote ja näin syksyä odotellessa
  Kotimainen valkosipuli parhaimmillaan.terveysvaikutteet kiistattomat suosittelen.

  • Olen käyttäny valkosipulia 37 vuotta ,keskimäärin 1 kynsi päivässä .Kastikkeeseen pienin raakan kynnen, ruuan laittajani laittaa sipulia kastikkeeseen tunnen että se ei riitä.
   Tunnen oloni terveeksi ”yöllä ja päivällä”.

 6. Syön valkosipulia useita kynsiä (vähintään 3 kynttä päivittäin). Minä vain yksinkertaisesti pureskelen kynnet suussani ja huuhdon runsaallaa vedellä alas. En ole kokeillut seisottaa murskaa missään mutta valkosipuli on silti auttanut minua esimerkiksi laihtumaan. Olen Syyskuulta laihtunut lähes 10 kiloa ja ilmeisesti valkosipulin aineenvaihduntaa nopeuttava vaikutus on ollut tässä avuksi.

 7. Olen syönyt valkosipulia vuosia noin yksi sipuli päivässä ja raakana.
  Kasvatan ne itse.ei ole nuhaa,kolestrooli täysin kunnossa,kaikki veri arvot hyvät
  Kihti loppui jo vuosia sitten,kun alotin valkosipulin syönnin.verepainetta ei ole.
  Olen 67 vuotias. Suosittelen kaikille

 8. Verenpainetta jos ei ole lainkaan, niin ihminen on mennyt exitukseen eli on kuollut. Normaali verenpaine vähän vaihtelee iän mukaisesti ja tietysti sen mukaan, mitä muuten syömme. Normaali verenpaine löytyy googlettamalla, mutta iällä on myös merkitys, sekä onko esim. vanhemmilla ollut terveellisistä elämäntavoista huolimatta verenpainetautia sukuvikana, eli geeneissä. Valkosipulin terveysestä on säilynyt paljon tietoa antiikin ruokavaliosta. Valkosipulin voimasta ne pyramiiditkin aikoinaan rakennettiin. Tuoretta valkosipulia saa tähän aikaan ainakin egyptiläisiä ja marokkolaisia myös suomalaisista hyvinvarustelluista marketeista

 9. Itse en ole huomannut mitään terveysvaikutuksia, tai haittoja valkosipulista. Syön aamukaffeella sitä paahtoleivänpäällä niin paljon, että sipuli on loppu kolmantena aamuna ja tämä siksi, että se on ”makiaa”. Lisäksi tavallinen sipuli kuuluu myöskin herkkuvaliooni. Yleinen naurunaihe kotona on, että montako perunaa sinulle keitän? Koska tykkään perunasta ja sen seurana sitten menee kokonainen sipuli, pari palaa mustaaleipää ja herkkua on !!! Eikä tuohon potun syöntiin ole muuta syytä, kuin että tykkään hyvästä, keitetystä potusta, eli kysymys ei ole pihistämisestä ruuan suhteen !!!

 10. Kärsin vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta. Olin jo dialyysijonossa kun aloin syömään vain yhden vs kynnen päivässä. Muutaman kuukauden päästä lääkäri sanoi että en ole enää jonossa, dialyysiä ei tarvita vielä pitkään aikaan. Kerran nilkkani olivat turvoksissa kuin norsulla ja söin yhden kynnen murskattuna aivan raakana. samana iltana muutaman tunnin ja monen vessareissun jälkeen jalkani olivat normaalit. Tämä tapahtui kun olin ollut kuukausia ilman vs:a. Samoin iho parani aloitettuani raa’an valkosipulin käytön. Minulla on siis kokemusta valkosipulista tehokkaana diureettina. En ole terveydenhuollon ammattilainen enkä voi suositella valkosipulilisää kenellekään, mutta osaisiko joku selittää mitä tapahtui? Nainen 56v

 11. Ensimmäinen suuri pyramidi, jonka rakentajat käyttivät valkosipulia pysyäkseen puhtaina rakentajina ja jossa pyramidissa on tuo kuninkaan kammio, rakennettiin noin 75 000 vuotta sitten.
  Sen pyramidin iän on ovat tiedemiehet pystyneet osoittamaan sillä, että eräs kuninkaan kammion ilmastointikanavasta oli suunnattu tiettyyn tähteen ja nykyisin se kohta on siirtynyt niin paljon, että tähtitiede sanoo siirtymäajan olevan 75000 vuotta.

  Pyramidi oli mysteerio temppeli, jossa noin 21 vuotta pyramidi koulussa eettistä opetusta saanut oppilas vihittiin siten, että kokelas vaivutettiin letargiseen n. 3 päivää kestävään uneen, jonka aikana 12 pappia ja ylipappi hierofantti ohjasivat kokelaan käyntiä kaikilla n. 14:lla tuonelan- ja sielumaailman tasoilla oppia samassa elämästä ja sen salaisista tiedoista hierofantin ohjauksella.
  Sitten kokelas ennen auringonnousua kiipesi pyramidin huipulle ja juuri, kun aurinko nousi, hän sanoi ne samat sanat, jotka kaikki korkeat vihityt sanovat: – ” Jumalani Jumalani miksi juuri minut näin kirkastit”. Jossa lauseessa on vain muutaman kirjaimen ero verrattuna murhaaja kuningas Davidin lauseeseen, joka aina vain valitti Jehova jumalalleen elämästään sanoen: ” Jumalani Jumalani miksi minut hylkäsit.”
  Oikea Jumala ei koskaan hylkää ketään, mutta Jehova eli koston Jumala eli saatana, on toinen juttu.

 12. Teen itse valkosipuliöljyä, murskaan tai siivutan kynnet 2-3 Olio extra versionen di oliva classico 250ml öljyn sekaan, kansi tiukasti kiinni ja saa muhia n.3 viikkoa. Siivilöon ja käytän murskeen ruokiin ja öljyä otan joka aamu ruokalusikallisen.

 13. Huomaan et auttaa tuo valkosipuli kun monenlaista vaivaa. Tosi tehokas.

 14. Minulla on astma, ja olen huomannu että ventolinen käyttö on vähäistä tai olematonta niinä päivinä kun olen raakaa valkosipulia popsinu. Nyt tullu ihan rutiiniksi että palottelen joka aamu 1 kynnen aamupalaleipien päälle. Ensin voita, sitten sinappia. Sitten valkosipulia, cayennepippuria, ripaus merisuolaa, sitten leikkeleet ja juustot siihe päälle sekä kurkkua. Nam. Eli astmaatikot, syökää raakaa valkosipulia! Vähentää selvästi oireita ja limaisuutta.. empäs ole lentsussakaan ollu kuin todella harvoin..

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.