/
Lukuaika 2 min

Voiko valkosipulille olla allerginen?

Valkosipuli allergia

Valkosipuli on sipulimainen yrtti, jota käytetään usein ruoanlaitossa samalla tavalla kuin sipulia ja ruohosipulia. Valkosipuli lisää ruokaan pistävän suolaisen maun. Mutta allergiasta kärsivälle, se voi olla vaarallinen.

Valkosipuliallergioiden syyt

Kuten kaikki allergiat, myös valkosipuliallergia johtuu immunijärjestelmän vasteesta.

Kun immuunijärjestelmä luulee, että olet joutunut kosketukseen kehollesi haitallisen aineen kanssa, se alkaa tuottamaan vasta-aineita.

Jos immuunijärjestelmä tuottaa vasta-aineita sellaiselle, mikä ei olisi sinulle haitallista, reaktiota kutsutaan allergiaksi.

Ruoka-aineallergiat ovat allergioita, jonka voi laukaista pienikin määrä allergeenia. Niitä esiintyy jopa 8 prosentilla lapsista ja 3 prosentilla aikuisista.

Maapähkinät, pähkinät ja äyriäiset aiheuttavat suurimman osan ruoka-aineallergioista.

Muihin ruoka-aineallergioihin verrattuna valkosipuliallergiat ovat harvinaisia.

Pahanhajuisen hengityksen ja kehon hajun muutosten lisäksi valkosipuli aiheuttaa pienellä määrällä ihmisistä allergisia reaktioita.

Valkosipuliallergioiden oireet

Yleisiä valkosipuliallergian oireita ovat kosketusihottuma ja astma. Muita oireita voivat olla:

  • Nokkosihottuma, kutina tai ihon punoitus
  • Kihelmöinti tai kutina suussa
  • Turvotus suun, kielen, kasvojen tai kurkun ympärillä
  • Hengityksen vinkuminen tai hengenahdistus
  • Anafylaktinen reaktio
  • Nopea sydämenlyönti
  • Vatsakipu
  • Ripuli
  • Pahoinvointi tai oksentelu
  • Huimaus tai pyörtyily

Kuten kaikkien allergioiden kohdalla, myös valkosipuliallergioiden kohdalla oireet vaihtelevat yksilöittäin.

Oireet voivat myös ilmaantua muutamasta minuutista muutamaan tuntiin valkosipulin syömisen jälkeen.

Valkosipuliallergioiden diagnosointi

Ruoka-aineallergioiden diagnosointi voi olla vaikeaa.

Yksi syy tähän on, että oireet eivät välttämättä ilmaannu 2 tunnin kuluessa joutumisesta kosketuksiin allergiaa aiheuttavan ruoka-aineen kanssa.

Jos olet syönyt muita ruoka-aineita – ja valkosipulin ollessa kyseessä todennäköisesti myös olet – voi olla vaikea määrittää, mikä elintarvikkeiden ainesosista on allergian aiheuttaja.

Ruoka-aineallergiat sekoitetaan usein ruoka-intoleranssiin, joka voi johtua seuraavista syistä:

  • Elimistöstäsi puuttuu entsyymi, joka tavallisesti auttaisi sinua käsittelemään tiettyä ruokaa
  • Lääketieteellinen tila, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä tai keliakia
  • Stressi

Ruoka-intoleranssien oireet rajoittuvat tyypillisesti ruoansulatusjärjestelmään ja ne  ovat yleensä vähemmän vakavia kuin ruoka-aineallergiat.

Jos epäilet olevasi allerginen valkosipulille, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Lääkäri saattaa tehdä sinulle ihotestin tai verikokeen.

Valkosipuliallergioihin liittyvät terveysongelmat

Allergiset reaktiot ovat arvaamattomia. Jos sinulla on ollut sellainen aiemmin, seuraava reaktio voi olla samanlainen, vähemmän vakava tai vakavampi. Siksi mahdollinen allerginen reaktio on vaikeaa yhdistää aiempaan reaktioon.

Suurin ruoka-aineallergioiden riski on anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio, joka voi olla hengenvaarallinen. Siinä immuunijärjestelmäsi lähettää kehon läpi kemikaaleja, jotka voivat saada kehon shokkiin.

Anafylaksin oireita ovat:

  • Heikko, nopea pulssi
  • Alhainen verenpaine
  • Ihottuma
  • Pahoinvointi tai oksentelu
  • Turvonnut kieli tai kurkku
  • Hengityksen vinkuminen tai hengitysvaikeudet
  • Huimaus tai pyörtyily

Duodecim Terveyskirjaston mukaan tilanteen näyttäessä uhkaavalta, on auttajan soitettava ensimmäiseksi hätänumeroon 112, sillä tilanne vaatii ammattiapua.

Valkosipuliallergioiden hoito

Useimpiin allergioihin ei ole parannuskeinoa. Se tarkoittaa, että paras tapa käsitellä ruoka-aineallergiaa on välttää kosketusta kyseisen ruoka-aineen kanssa.

  • Pese astiat aina huolellisesti.
  • Pyyhi keittiön tasot aina sen jälkeen, kun joku muu on laittanut ruokaa.
  • Kerro läheisillesi valkosipuliallergiastasi ja pyydä heitä olemaan käyttämättä sitä, kun vierailet heidän luonaan.
  • Kerro ravintolassa tarjoilijalle valkosipuliallergiastasi ja pyydä kokkia valmistamaan ateriasi erillään muista ravintolan ruoista.
  • Syö juhlissa vain sellaista ruokaa, jonka ainesosat tiedät.
  • Pidä adrenaliinikynä aina mukanasi.

Jos saat vakavan allergisen reaktion, soita aina yleiseen hätänumeroon, vaikka käyttäisit adrenaliinikynää.

Lapser voivat parantua ruoka-aineallergioista ajan myötä, mutta vain lääkäri voi määrittää esimerkiksi ihopistokokeella onko lapsen allergia kadonnut.

Aikuiset eivät todennäköisesti pääse yli ruoka-aineallergioistaan. Itse asiassa ihmiset voivat kehittää uusia ruoka-aineallergioita milloin tahansa. Allergioiden puhkeamista on mahdotonta ennustaa. Ota allergiat vakavasti.

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog