/
Lukuaika 2 min

Valkosipulin haju pois hengityksestä

Valkosipulihengitys

Monet kokit ja terveystietoiset ihmiset rakastavat valkosipulia. Se lisää ruokaan uniikin aromin ja on täynnä antioksidantteja ja muita terveyttä edistäviä ainesosia. Valkosipulin runsas nauttiminen voi kuitenkin saada hengityksen tuoksahtamaan epämiellyttävältä – varsinkin muiden mielestä.

Tässä artikkelissa kerrotaan miksi valkosipuli saa hengityksen haisemaan ja miten voit yrittää poistaa ”valkosipulihengitystä”.

Miksi valkosipulin syöminen saa hengityksen haisemaan?

Valkosipuli ja muut sipulilajikkeet tuottavat kysteiinisulfoksideja, jotka antavat niille ominaisen hajun ja maun. Nämä rikkiyhdisteet ovat hyvin samankaltaisia kuin anaerobiset bakteerit, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.

Kun syöt valkosipulia rikkiyhdisteet pääsevät suuhusi ja aiheuttavat heti valkosipulin hajuisen hengityksen. Nämä yhdisteet säilyvät suussasi kunnes peset hampaat hammastahnalla, käytät hammaslankaa tai odotat, että ne huuhtoutuvat pois syljen, ruoan tai juoman mukana.

Riippumatta siitä kuinka paljon harjaat hampaita, valkosipuli voi silti haista hengityksessäsi. Tämä johtuu allyylimetyylisulfidista (AMS). AMS on kaasu, joka siirtyy verenkiertoon ja sieltä keuhkoihin. Keuhkoista AMS kulkeutuu uloshengityksen mukana pikkuhiljaa pois. Osa AMS-kaasusta erittyy pois elimistöstä myös ihohuokosten kautta.

Miten valkosipulin hajun saa pois hengityksestä?

Ainoa tapa saada valkosipulin haju kokonaan pois hengityksestä on lopettaa sen syöminen. Mikäli se ei ole vaihtoehto, alla on kerrottu muutamia keinoja poistaa valkosipulihengitys.

Huom. Vaikka saisit neutralisoitua kaikki rikkiyhdisteet suustasi, AMS-kaasuja kulkeutuu joka tapauksessa uloshengityksen mukana niin pitkään kuin valkosipuli on kulkeutunut ruoansulatuksesi läpi. Näiden keinojen tehokkuudesta ei ole takuuta, mutta joka tapauksessa ne vähentävät valkosipulin hajua hengityksessä.

1) Mekaaninen puhdistus

Hampaiden mekaaninen puhdistus. Kuva: Ronaldo TaveiraMekaaninen puhdistus on paras keino poistaa pahanhajuista hengitystä aiheuttavat valkosipulin osaset suusta ja hampaista.

Pese hampaat tarkasti hammastahnalla ja puhdista hampaiden välit hammaslangalla. Voit tehostaa toimenpidettä käyttämällä kielenpuhdistajaa. Viimeistele operaatio purskuttelemalla suuvettä. Kielenpuhdistimia ja suuvettä myydään apteekeissa.

2) Waterpik-suusuihke

Waterpik-suusuihkeWaterpik on hampaiden puhdistukseen käytettävä laite, joka poistaa hampaiden pinnalta ja ikenistä plakkia ja muita epäpuhtauksia sykkivän vesisuihkun avulla.

Waterpik-vesisuihke puhdistaa tavallista hammasharjaa tai sähköhammasharjaa paremmin hampaiden välejä ja ientaskuja.

Suusuihkeita myydään kodinkoneliikkeissä ja hyvinvarustelluissa tavarataloissa.

3) Suunhoitovalmisteet

Suun kokonaisvaltaiseen puhdistukseen on saatavilla monenlaisia tuotteita, kuten hammastahnoja, purukumeja, suuvesiä, suunhoitoaineita, raikastavia kapseleita ja imeskelytabletteja, jotka puhdistavat suuhun jääneitä ruoanpalasia, bakteereja ja muita epäpuhtauksia ja raikastavat hengitystä. Katso tästä Apteekkituotteet.fi-kaupan suunhoitotuotevalikoima.

4) Persilja

Useissa valkosipuliruoissa käytetään myös persiljaa, koska se on tehokas neutralisoimaan valkosipulin hajua. Kokeile pureskella persiljaa heti valkosipulin syömisen jälkeen.

5) Kardemumma, minttu, fenkoli, neilikka ja anis

Nämä mausteet ja yrtit toimivat hyvin samalla tavalla kuin persilja ja auttavat neutralisoimaan tai peittämään valkosipulin tuoksun.

6) Sitruuna

Sitruuna on hyvin tehokas neutralisoimaan valkosipulin hajua ja lisäksi sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Syö sitruunaa heti valkosipulin syömisen jälkeen poistaaksesi hajua hengityksestä.

7) Tee

Tee, erityisesti vihreä tee ja piparminttutee, sisältävät polyfenoleja, jotka vähentävät valkosipulin tuottamia rikkiyhdisteitä. Juo teetä samalla kun syöt valkosipulia tai heti sen jälkeen.

8) Purukumi

Sokerittoman purukumin pureskelu auttaa poistamaan hampaiden väliin jääneitä valkosipulin palasia, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.

9) Maito

Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa todistettiin, että maidon juominen auttaa vähentämään valkosipulin tuoksua hengityksestä. Maidon sisältämä rasva neutralisoi hajuja. Siksi täysmaito toimii kevytmaitoa tehokkaammin.

10) Kahvipavut

Monet ovat kertoneen myös kahvipapujen pureskelun auttavan valkosipulihengitykseen.

11) Vaihda tuoksuttomiin valkosipulivalmisteisiin

Mikäli syöt valkosipulia sen terveysvaikutusten takia, harkitse raa’an valkosipulin korvaamista valkosipulivalmisteilla, kuten tableteilla tai uutteella.

Lähteet:

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog