Lukuaika 9 min

Valkosipulireseptejä maailmalta: Löydä herkullisia tapoja käyttää tätä superruokaa

Valkosipuli: Ruokia ja reseptejä maailmalta

Valkosipuli on perusainesosa monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja hyvästä syystä. Se ei vain lisää ruokiin herkullista makua, vaan sillä on myös monia terveyshyötyjä.

Tässä blogipostauksessa jaamme joitain suosikkivalkosipulireseptejämme ympäri maailmaa italialaisesta valkosipulileivästä kiinalaiseen Kung Pao -kanaan. Resepteissä esitellään erilaisia tapoja ruoan parantamiseksi valkosipulin avulla.

Olitpa sitten valkosipulin ylin ystävä tai haluat vain kokeilla jotain uutta, löydät jutusta toivottavasti jotain herkullista, jota tulet rakastamaan. Joten tartu siis esiliinaan ja sukella valkosipulireseptien maailmaan!

Italialainen valkosipulileipä

Italialainen valkosipulileipä

Ainesosat:

1 italialainen leipä (esim. ciabatta)
0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä jauhettuna
1/4 tl suolaa
1/4 tl kuivattua basilikaa tai oreganoa

Ohje:

  1. Kuumenna uuni 180° C.
  2. Leikkaa leipä pituussuunnassa kahtia ja aseta puolikkaat leivät leikkauspuoli ylös uunipellille.
  3. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, jauhettu valkosipuli, suola sekä kuivattu basilika tai oregano.
  4. Sivele valkosipuliöjyseosta reilusti leivän pinnalle.
  5. Laita leipä uuniin ja paista 10-15 minuuttia tai kunnes leipä on paahtunut ja tuoksuva.
  6. Leikkaa ja tarjoile lämpimänä.

Italialainen Spaghetti Aglio e Olio

Spaghetti Aglio e Olio
Kuva: Jbarta, Wikimedia Commons

…eli spagetti valkosipulilla ja oliiviöljyllä. 🙂

Ainesosat:

1 kg spagettia
1 dl oliiviöljyä
8 valkosipulinkynttä ohuiksi viipaloituna
1/4 tl paprikajauhetta
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Tuoretta persiljaa tai basilikaa hienonnettuna

Ohje:

  1. Kuumenna iso kattilallinen reilulla suolalla maustettua vettä kiehuvaksi ja keitä spagetti pakkauksen ohjeiden mukaan al denteksi.
  2. Sillä aikaa kun pasta kypsyy, lämmitä oliiviöljyä pannulla keskilämmöllä.
  3. Lisää viipaloitu valkosipuli ja paprikajauhe. Paista jatkuvasti sekoittaen, kunnes valkosipuli on kullanruskea ja tuoksuva (noin 2-3 minuuttia).
  4. Valuta keitetty pasta ja ota 2 dl pastavettä talteen.
  5. Lisää pasta pannulle valkosipuliöljyn kanssa ja kääntele, kunnes se tarttuu pastaan.
  6. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää keitinvettä vähän kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva.
  7. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan ja ripottele päälle persiljaa tai basilikaa.
  8. Tarjoile heti ja nauti!

Ranskalainen Aioli

Ranskalainen aioli eli valkosipulimajoneesi

…eli valkosipulimajoneesi. 🙂

Ainesosat:

1 munankeltuainen
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl Dijon-sinappia
1/2 dl kevyt oliiviöljyä
1 dl kasviöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohje:

  1. Vatkaa kulhossa munankeltuainen, sitruunamehu ja Dijon-sinappi
  2. Valuta joukkoon hitaasti oliiviöljyä ja kasviöljyä koko ajan vatkaten, kunnes seos paksunee ja emulgoituu.
  3. Sekoita joukkoon jauhettu valkosipuli ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  4. Säilyy ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa enintään 1 viikon.

Ranskalainen Bouillabaisse

Ranskalainen Bouillabaisse eli valkosipuli-kala-äyriäiskeitto

…eli valkosipuli-kala-äyriäiskeitto. 🙂

Ainesosat:

1 kg kalafileitä (kuten turskaa tai pallasta)
1 kg äyriäisiä (kuten katkarapuja, simpukoita ja/tai simpukoita)
3 valkosipulinkynttä, jauhettu
1 sipuli kuutioituna
2 tomaattia, kuutioituna
5 dl kalalientä
1 dl valkoviiniä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohje:

  1. Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä.
  2. Lisää jauhettu valkosipuli ja sipuli ja kuullota kunnes ne pehmenevät (noin 2-3 minuuttia).
  3. Lisää kuutioidut tomaatit, kalaliemi ja valkoviini. Kiehauta seos.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  5. Lisää kalafileet ja äyriäiset kattilaan ja keitä, kunnes kala on läpinäkymätöntä ja äyriäiset ovat auki (noin 5-7 minuuttia).

Kiinalainen Kung Pao -kana

Kiinalainen Kung Pao Kana

Ainesosat:

1 kilo luuttomia ja nahattomia kananrintafileitä, leikattuna suupalan kokoisiksi paloiksi
0,5 dl maissitärkkelystä
2 rkl kasviöljyä
2 valkosipulinkynttä, jauhettuna
1 tl inkivääriä, jauhettu
0,5 dl maapähkinöitä
2 kuivattua punaista chiliä
2 ruokalusikallista soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl Sichuaninpippuria (valinnainen)

Ohje:

  1. Pyörittele kanapalat maissitärkkelyksessä tasaisesti.
  2. Kuumenna öljy wokkipannussa tai isolla pannulla korkealla lämmöllä.
  3. Lisää kana ja paista sekoitellen kullanruskeaksi ja kypsäksi (noin 5-7 minuuttia).
  4. Ota kana pois pannulta ja aseta sivuun.
  5. Lisää samalle pannulle jauhettu valkosipuli, inkivääri, maapähkinät ja kuivattu punainen chili. Paista sekoitellen 1-2 minuuttia, kunnes seos alkaa tuoksua.
  6. Sekoita pienessä kulhossa soijakastike, riisiviinietikka, sokeri ja Sichuaninpippurit (jos käytät).
  7. Lisää kastike pannulle ja kiehauta.
  8. Nosta kana takaisin pannulle ja kääntele kastikkeessa.
  9. Tarjoile riisin päällä ja koristele halutessasi vihreällä sipulilla tai korianterilla.

Kiinalainen Mapo Tofu

Kiinalainen Mapo Tofu

…eli tofua ja jauhelihaa mausteisessa valkosipulikastikkeessa. 🙂

Ainesosat:

1 kg sian tai naudan jauhelihaa
1 rkl kasviöljyä
2 valkosipulinkynttä, jauhettuna
1 rkl inkivääriä, jauhettuna
2 rkl Sichuaninpippuria (valinnainen)
2 rkl chilitahnaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
0,5 dl kana- tai kasvislientä
1 kg kiinteää tofua, leikattuna suupalan kokoisiksi kuutioiksi
2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl vettä
Vihreä sipuli tai korianteria hienonnettuna (koristeeksi)

Ohje:

  1. Kuumenna kasviöljy isolla pannulla keskilämmöllä.
  2. Lisää jauheliha ja paista sekoitellen ruskeaksi (noin 5-7 minuuttia).
  3. Ota liha pois pannulta ja aseta sivuun.
  4. Lisää samalle pannulle jauhettu valkosipuli, inkivääri ja Sichuaninpippurit (jos käytät) ja paista sekoitellen 1-2 minuuttia, kunnes ne alkavat tuoksua.
  5. Lisää chilitahna, soijakastike, sokeri ja liemi. Kuumenna seos kiehuvaksi.
  6. Sekoita pienessä kulhossa maissitärkkelys ja vesi.
  7. Kaada maissitärkkelysseos vähitellen pannulle koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
  8. Lisää tofu pannulle ja sekoita varovasti, kunnes tofu on lämmennyt ja kastikkeen peitossa.
  9. Tarjoile riisin kanssa ja koristele vihreällä sipulilla tai korianterilla.

Mapo Tofu on perinteisesti mausteinen ruoka, mutta voit säädellä tulisuutta chilitahnan määrällä.

Meksikolainen Salsa de Ajo

Meksikolainen Salsa de Ajo valkosipulisalsa

…eli valkoinen valkosipulisalsa. 🙂

Ainesosat:

6 valkosipulinkynttä kuorittuna
0,5 dl tuoreita korianterin lehtiä
2 Serrano-chilipaprikaa
2 rkl tuoretta limen mehua
Suolaa maun mukaan

Ohje:

  1. Sekoita tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa valkosipuli, korianteri, Serrano-paprikat, limen mehu ja suola.
  2. Sekoita, kunnes valkosipuli on hyvin pieninä palasina.
  3. Maista ja säädä mausteita tarpeen mukaan.
  4. Tarjoa dippinä tai grillatun lihan tai tacojen täytteenä.

Meksikolainen Cochinita Pibil

Meksikolainen Cochinita Pibil 

…eli hitaasti kypsennettyä valkosipulipossua achioten ja sitrusten kera. 🙂

Ainesosat:

900-1400 g porsaan lapaa, leikattuna suuriksi paloiksi
2 valkosipulinkynttä jauhettuna
1 rkl achiote-tahnaa
0,5 dl appelsiinimehua
0,25 dl limetin mehua
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl kuivattua oreganoa
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Banaaninlehtiä käärimiseen (valinnainen)

Ohje:

  1. Sekoita isossa kulhossa jauhettu valkosipuli, achiote-tahna, appelsiinimehu, limettimehu, omenaviinietikka, hunaja, kumina, oregano, suola ja pippuri.
  2. Lisää possunpalat kulhoon ja marinoi.
  3. Peitä ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.
  4. Kuumenna uuni 170 asteeseen.
  5. Vuoraa vuoka banaaninlehdillä tai foliolla.
  6. Laita possunpalat vuokaan ja lusikoi loput marinadit sen päälle.
  7. Peitä vuoka tiiviillä kannella, foliolla tai banaaninlehdillä.
  8. Paista uunissa 3-4 tuntia tai kunnes possu on kypsää ja hajoaa helposti.
  9. Ota uunista ja erottele lihat kahdella haarukalla.
  10. Tarjoa cochinita pibil lämpimän maissitorilla välissä.

Kreikkalainen Skordalia

Kreikkalainen Skordalia

…eli valkosipuli- ja perunadippi. 🙂

Ainesosat:

3 valkosipulinkynttä, jauhettuna
450 g perunoita kuorittuna ja keitettynä
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohje:

  1. Muussaa keitetyt perunat isossa kulhossa tasaiseksi.
  2. Kuullota jauhettua valkosipulia pienessä pannussa pienessä määrässä oliiviöljyä tuoksuvaksi.
  3. Sekoita monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa perunamuusi, paistettu valkosipuli, oliiviöljy, valkoviinietikka, sitruunamehu, suola ja pippuri.
  4. Sekoita tai sekoita ainekset tasaiseksi ja kermaiseksi.
  5. Maista ja säädä mausteita tarpeen mukaan.
  6. Tarjoa dippinä leivän kanssa tai lisukkeena grillatun lihan tai kalan kanssa. Voidaan käyttää myös voileipien levitteenä tai grillattujen vihannesten täytteenä.

Kreikkalainen Souvlaki

Kreikkalainen Souvlaki, lihavartaat valkosipulimarinadilla

…eli grillatut lihavartaat valkosipulimarinadilla. 🙂

Ainesosat:

450 g valitsemaasi lihaa (possua, kanaa tai naudanlihaa) leikkattuna suupalan kokoisiksi paloiksi
4 valkosipulinkynttä pilkottuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl punaviinietikkaa
1 rkl kuivattua oreganoa
Suolaa ja pippuria maun mukaan
Vartaita (liotettu vedessä vähintään 30 minuuttia)

Ohje:

  1. Sekoita kulhossa jauhettu valkosipuli, oliiviöljy, sitruunamehu, punaviinietikka, oregano, suola ja pippuri.
  2. Pujota liha vartaiden päälle ja laita ne matalaan astiaan.
  3. Kaada marinadi vartaiden päälle varmistaen, että ne peittyvät hyvin.
  4. Peitä ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.
  5. Kuumenna grilli keskilämmölle.
  6. Grillaa vartaita noin 8-10 minuuttia välillä kääntäen tai kunnes liha on kypsää.
  7. Ota vartaat pois grillistä ja anna niiden levätä muutama minuutti ennen tarjoilua.
  8. Tarjoile halutessasi pitaleivän, tomaatin, sipulin ja tzatziki-kastikkeen kanssa.

Voit kypsentää souvlaki-vartaat myös uunissa 200 °C:ssa 15-20 minuuttia tai kunnes liha on kypsää.

Korealainen kimchi

Korealainen kimchi

…eli fermentoitu kasvisruoka valkosipulilla. 🙂

Ainesosat:

1 kiinankaalin pää (noin 1 kg)
0,5 dl karkeaa merisuolaa
1 l vettä
2,5 dl kalakastiketta
1 dl korealaisia chilihiutaleita
0,5 dl sokeria
8 valkosipulinkynttä jauhettuna
1 pala inkivääriä raastettuna
2-3 sipulia ohuiksi viipaloituna
0,5 dl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta

Ohje:

  1. Sekoita kulhossa paloiteltu kaali ja merisuola.
  2. Anna kaalin suolaantua huoneenlämmössä noin 2 tuntia tai yön yli.
  3. Kaada suolavesi pois ja huuhtele kaali huolellisesti kylmällä vedellä ja valuta.
  4. Sekoita erillisessä kulhossa keskenään vesi, kalakastike, chilihiutaleet, sokeri, valkosipuli, inkivääri, sipuli, kalakastike, riisiviinietikka ja soijakastike.
  5. Lisää valutettu kaali kulhoon ja sekoita hyvin.
  6. Siirrä seos isoon lasipurkkiin tai astiaan ja paina se tiukasti alaspäin poistaaksesi ilmakuplat.
  7. Peitä purkki tai pata kannella tai muovikelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä 2-5 päivää tai kunnes se saavuttaa haluamasi käymistason.
  8. Käymisen jälkeen siirrä kimchi jääkaappiin ja anna käydä vielä 1-2 viikkoa.
  9. Tarjoa kimchiä lisukkeena tai riisin, nuudeleiden tai lihan täytteenä.

Kimchi säilyy jääkaapissa kuukausia ja sen maku kehittyy ajan myötä.

Intialainen Tandoori-kana valkosipulilla

Intialainen tandoori-kana

Ainesosat:

Noin 0,5 kg kanankoipia tai -reisiä
2 valkosipulinkynttä jauhettuna
2 rkl inkivääriä raastettuna
2 rlk jogurttia
1 rkl tandoori-masalaa
1 rkl sitruunamehua
Suolaa maun mukaan

Ohje:

  1. Sekoita kulhossa jauhettu valkosipuli, inkivääri, jogurtti, tandoori-masala, sitruunamehu ja suola.
  2. Tee kananpaloille syvät viillot ja marinoi ne seoksessa vähintään 2 tuntia tai yön yli jääkaapissa.
  3. Esilämmitä grilli tai uuni 220 °C:seen.
  4. Pujota kanat vartaisiin (jos käytät vartaita, liota varrastikkuja vedessä vähintään 30 minuuttia), tai laita ne uunipellille.
  5. Grillaa tai paista kanaa 20-25 minuuttia tai kunnes se on täysin kypsä.
  6. Tarjoile riisin, naan-leivän tai minkä tahansa valitsemasi intialaisen lisukkeen kanssa.

Intialainen Paneer Makhani

Intialainen Paneer Makhani

…eli suosittu punjabi-ruoka valkosipulilla. 🙂

Ainesosat:

400-500 g paneer-juustoa kuutioiksi leikattuna
1 hienonnettu sipuli
2 valkosipulinkynttä jauhettuna
2 rkl tomaattipyreetä
2,5 dl paksua kermaa
1 tl punaista chilijauhetta
1 tl garam masala -jauhetta
Suolaa maun mukaan
2 rkl voita
2 rkl kasviöljyä

Ohje:

  1. Kuumenna öljy ja voi pannulla. Lisää sipulit ja valkosipuli. Kuullota kunnes sipulit ovat kullanruskeita.
  2. Lisää tomaattipyre, punainen chilijauhe, garam masala -jauhe ja suola. Sekoita hyvin.
  3. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.
  4. Lisää paneerkuutiot ja keitä 5-7 minuuttia, kunnes paneer on lämmennyt ja peittynyt kastikkeella.
  5. Tarjoile naan-leivän tai riisin kanssa.

Thaimaalainen Tom Kha Gai

Thaimaalainen Tom Kha Gai

…eli kookosmaito-kanakeitto valkosipulilla ja inkiväärillä. 🙂

Ainesosat:

n. 1 l kanalientä
1 tölkki (400 ml) kookosmaitoa
4 valkosipulinkynttä jauhettuna
n. 5 cm:n pala inkivääriä raastettuna
2-3 sitruunaruohon vartta
2-3 kaffirlimetin lehtiä
2-3 rawi-chiliä ohuiksi leikattuna
400-500 g luuttomia, nahattomia kanankoipia suupalan kokoisiksi leikattuna
2-3 rkl kalakastiketta
2-3 rkl limetin mehua
2-3 rkl sokeria
Kourallinen korianterinlehtiä koristeeksi

Ohje:

  1. Kiehauta isossa kattilassa kanaliemi, kookosmaito, valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho, kaffirlimetin lehdet ja rawi-chili.
  2. Lisää kana ja alenna lämpö keskilämmölle. Hauduta 10-15 minuuttia tai kunnes kana on kypsää.
  3. Poista sitruunaruoho, kaffirlimetin lehdet ja rawi-chili.
  4. Lisää kalakastike, limen mehu ja sokeri. Sekoita hyvin.
  5. Kuumenna keitto takaisin kiehuvaksi ja mausta. Säädä makua tarpeen mukaan.
  6. Kaada keitto kulhoihin ja koristele korianterinlehdillä.
  7. Tarjoile höyrytetyn riisin kanssa.

Voit lisätä ruokaan viipaloituja sieniä tai tofukuutioita tehdäksesi siitä runsaamman.

Marokkolainen Tagine

Marokkolainen Tagine

…eli valkosipulilla maustettu liha-, kana-, kala- tai kasviskeitto. 🙂

Ainesosat:

900-1400 g lihaa (lammasta, naudanlihaa, kanaa tai kalaa) tai kasviksia
4 valkosipulinkynttä jauhettuna
1 hienonnettu sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kurkumaa
1/2 tl jauhettua kanelia
Suolaa ja pippuria maun mukaan
2,5-4 dl kana- tai naudanlientä
1 dl kuivattuja aprikooseja tai taateleita karkeasti pilkottuna
1 dl vihreitä oliiveja
0,5 dl hienonnettua tuoretta korianteria
0,5 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
Sitruunaviipaleita tarjoiluun

Ohje:

  1. Kuumenna öljy pannulla tai kannellisessa padassa keskilämmöllä. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota kunnes ne ovat pehmenneet ja kullanruskeita.
  2. Lisää inkivääri, kumina, korianteri, kurkuma, kaneli, suola ja pippuri ja kuullota vielä 1-2 minuuttia.
  3. Lisää liha tai kasvikset, aprikoosit tai taatelit, oliivit ja liemi.
  4. Kuumenna kiehuvaksi, alenna sitten lämpöä ja anna muhennoksen kiehua, kunnes liha on kypsää ja vihannekset kypsyneet, noin 2 tuntia lampaan tai naudanlihan osalta ja 30-45 minuuttia kanaa tai kalaa varten.
  5. Sekoita joukkoon korianteri ja persilja ja mausta maun mukaan suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla.
  6. Tarjoile Tagine couscousin tai riisin ja sitruunaviipaleiden kera.

Espanjalainen paella

Espanjalainen paella

…eli perinteinen espanjalainen riisiruoka valkosipulin kera. 🙂

Ainesosat:

400 g Bomba- tai Calasparra-paellariisiä
1 l kana- tai äyriäislientä
5 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä
1 sipuli kuutioituna
3 valkosipulinkynttä jauhettuna
1 punainen paprika kuutioituna
1/2 tl sahramiluottia
1/2 tl savustettua paprikaa
Suolaa ja pippuria maun mukaan
200 g kanankoipia suupalan kokoisina paloina
200 g chorizo-makkaraa viipaloituna
200 g katkarapuja kuorittuna ja leikattuna
200 g simpukoita puhdistettuna
0,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
Sitruunaviipaleita tarjoiluun

Ohje:

  1. Kuumenna oliiviöljyä paellapannulla tai levällä ja syvällä paistonpannulla keskilämmöllä. Lisää sipuli, valkosipuli ja paprika. Keitä kunnes ainesosat pehmenevät, noin 5 minuuttia.
  2. Lisää kana ja chorizo ja keitä kunnes ne ovat ruskeita, noin 5 minuuttia lisää.
  3. Lisää riisi, sahrami, paprika ja sekoita kaikki keskenään. Keitä 1-2 minuuttia, kunnes riisi on kevyesti puolikypsää.
  4. Lisää liemi, vesi, suola ja pippuri pannulle ja kiehauta.
  5. Alenna lämpöä ja anna paellan hautua noin 20 minuuttia tai kunnes neste on imeytynyt ja riisi on kypsää.
  6. Lisää katkaravut ja simpukat ja keitä vielä noin 5-7 minuuttia.
  7. Ota pannu pois lämmöltä ja anna vetäytyä muutama minuutti, jotta paella asettuu ja maut sulavat.
  8. Koristele persiljalla ja tarjoile sitruunaviipaleilla.

Voit lisätä paellaan myös muita ainesosia, kuten mustekalaa, kampasimpukoita ja muita vihanneksia, kuten herneitä ja tomaatteja.

Yhteenveto

Valkosipuli on monipuolinen ja herkullinen ainesosa, jota käytetään monissa perinteisissä ruoissa kaikkialla maailmassa ranskalaisesta aiolista kreikkalaiseen skordaliaan ja kiinalaisesta kung pao -kanasta meksikolaiseen cochinita pibiliin.

Nämä ruoat ja reseptit esittelevät eri kulttuurien ja keittiöiden ainutlaatuisia ja erilaisia tapoja, joilla valkosipulin maku voidaan yhdistää ruokiin.

Olitpa sitten kotikokki tai ammattilainen, valkosipulin avulla voit lisätä syvyyttä ja makua ruokiisi.

Kokeile ensi kerralla yhtä näistä herkullisista valkosipuliresepteistä eri puolilta maailmaa ja löydä uusia tapoja, joilla tämä superruoka voi parantaa ruoanlaittoasi.

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog