/
Lukuaika 6 min

Mikä on paras valkosipulipuristin?

Paras valkosipulipuristin

Valkosipuli on perusainesosa monissa keittiöissä ympäri maailmaa, ja se tunnetaan ainutlaatuisesta maustaan ja terveydellisistä eduistaan. Yksi tehokkaimmista tavoista valmistella valkosipuli ruoanlaittoon on käyttää valkosipulipuristinta.

Valkosipulipuristin on yksinkertainen keittiötyökalu, jolla valkosipulinkynnet saa murskattua pieneksi helposti, nopeasti ja pienellä vaivalla. Koska markkinoilla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, voi olla vaikeaa valita tarpeisiisi parhaiten sopiva vaihtoehto.

Tässä blogijutussamme tutkimme erilaisia valkosipulipuristimia ja niiden ominaisuuksia, sekä otamme kantaa, mitä kannattaa huomioida valitessasi valkosipulipuristinta. Jaamme parhaat suosituksemme ja annamme ohjeet tuotteiden käyttöön.

Oletpa sitten innokas kotikokki tai ammattilainen, hyvä valkosipulipuristin on pakollinen työkalu keittiöösi helpottamaan valkosipuliruokien valmistamista.

Valkosipulipuristin ja valkosipulimurskaa ruskean leikkuulaudan päällä.

Mikä valkosipulipuristin on?

Valkosipulipuristin, joka tunnetaan myös nimellä valkosipulimurskain, on keittiöväline, jolla voidaan murskata valkosipulin kynnet tehokkaasti painamalla ne pienten reikien läpi.

Valkosipulipuristin koostuu tyypillisesti kahdesta osasta:

  1. Säiliö, johon valkosipulinkynsi asetetaan
  2. Kahva, joka painetaan alas valkosipulin murskaamiseksi

Osassa valkosipulipuristimista on myös jonkinlainen kaavin tai muu työkalu pesän ja/tai säleikön puhdistukseen jäljelle jääneistä valkosipulinkynnen osista.

Erilaisia valkosipulipuristimia

Erilaiset valkosipulipuristimet

Markkinoilla on runsaasti erilaisia valkosipulipuristimia ja jokaisella niistä omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja etunsa.

1. Manuaaliset valkosipulipuristimet

Manuaalisessa valkosipulipuristimiessa on yksinkertainen muotoilu ja kahva, jonka avulla valkosipuli murskataan käsivoimia käyttäen. Usein edullisin vaihtoehto, mutta käyttö voi vaatia hieman vaivaa.

2. Sähköllä toimivat valkosipulipuristimet

Sähköllä toimivassa valkosipulipuristimessa on moottori, jota käytetään valkosipulinkynsien murskaamiseen. Sähkökäyttöiset valkosipulipuristimet ovat hieman manuaalisia puristimia kalliimpia. Ne voivat olla tehokkaampia, mutta vaativat , mutta ne ovat tehokkaampia ja usein myös helpompikäyttöisiä.

3. Valkosipuliraastimet

Valkosipuliraastin on hieman toisentyyppinen keittiötyökalu valkosipulinkynsien murskaamiseen. Valkosipuliraastimessa kynnet laitetaan pieneen tilaan, jota painetaan samalla kun kynsiä raastetaan raastinrautaa muistuttavaa levyä vasten.

4. Valkosipulikeinut

Valkosipulikeinu on yksi vaihtoehtoinen tapa murskata valkosipulit pieneksi. Kaarevaa ja reiällistä valkosipulikeinua painetaan ja ”keinutellaan” valkosipulinkynsien päällä leikkuulautaa vasten, kunnes kynnet ovat murskaantuneet keinun väliosaan.

Valkosipulipuristimen edut

Valkosipulipuristimella on useita etuja verrattuna valkosipulinkynsien pilkkomiseen veitsellä. Raakaruokakokki Renée Underkofflerin mukaan hyvä valkosipulipuristin tekee valkosipulin käsittelystä nautinnon.

1. Nopeampi ja helpompi käyttää

Valkosipulipuristin säästää aikaa ja vaivaa valkosipulin veitsellä pilkkomiseen verrattuna, erityisesti suuria määriä valkosipulinkynsiä murskatessa.

Valkosipulipuristin on helppo ja nopea käyttää, eikä sen käyttämiseen tarvita voimaa. Siitä on hyötyä etenkin niveltulehduksista ja muista käsiongelmista kärsiville.

Puristinta käytettäessä valkosipulinkynttä ei tarvitse välttämättä myöskään kuoria, sillä kuoret jäävät puristimen säleikköön. Itse asiassa, kynsien murskaaminen kuorineen helpottaa myös puristimen puhdistamista.

2. Parempi maku

Kun valkosipulin soluseinät puristetaan rikki, kaksi entsyymiä joutuu kosketukseen toistensa kanssa muodostaen yhdisteen, jota kutsutaan allisiiniksi. Tämä yhdiste antaa valkosipulille sen pistävän aromin.

Valkosipulipuristimella murskatun valkosipulin uskotaan yleisesti olevan erilainen kuin pilkotulla valkosipulilla, koska murskattaessa valkosipulista vapautuu enemmän sille ominaisia makuyhdisteitä.

Puristimella murskatun valkosipulin maku on kevyempi ja herkempi kuin pilkotun valkosipulin, koska se jättää karvaan keskivarren pois.

3. Valkosipulin voimakas haju ei tartu

Valkosipulipuristinta käytettäessä valkosipulin voimakas ja pitkäkestoinen haju ei tartu käsiin ja leikkuulautaan.

Tasakokoista valkosipulisilppua puulusikalla.

4. Tasakokoisuus

Cooks Illustrated -lehden mukaan hyvä valkosipulipuristin pilkkoo kynnet hienommaksi ja tasaisemmin kuin keskivertokokki, mikä tarkoittaa, että valkosipulin maku jakautuu tasaisemmin mihin tahansa ruokaan.

5. Muut käyttötavat

Valkosipulipuristinta voidaan käyttää myös muiden pienikokoisten ruoka-aineiden murskaamiseen, kuten oliivit, kaprikset, sardellit, inkivääri ja chipotle.

Kriteerit hyvän valkosipulipuristimen valintaan

Mitä valkosipulipuristimen valinnassa sitten kannattaa huomioida, eli kriteerit hyvän puristimen valintaan.

1. Kestävyys

Kestävyys on tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon valittaessa valkosipulipuristinta. Haluat puristimen, joka on valmistettu korkealaatuisesta materiaalista ja on tarpeeksi jämäkkä, jotta se kestää jatkuvaa käyttöä rikkoutumatta ja ruostumatta.

Suosittelemme valitsemaan ruostumattomasta teräksestä tai kulutusta kestävästä alumiinista valmistetun puristimen, koska ne kestävät pidempään käyttöä.

Valitse valkosipulipuristin, jossa on tukeva kahva ja vipumekanismi, koska ne ovat herkimpiä osia kulumiselle.

2. Pesemisen helppous

Pesemisen helppous on toinen tärkeä näkökulma valittaessa sopivaa valkosipulipuristinta. Osassa valkosipulipuristimista on yksinkertainen ja sileä muotoilu tai irrotettavat osat, mikä tekee niistä helpon puhdistaa nopeasti juoksevan veden alla tai astianpesukoneessa.

Joissakin puristimissa on murksan keräämiseen tarkoitettu astia. Tästä on hyötyä jos haluat valmistaa valkosipulimurskan ensin ja käyttää sen ruoanlaitossa vasta myöhemmin.

Joissakin malleissa on pieniä, vaikeasti pestäviä rakoja, joihin voi pestessä jäädä valkosipulijäämiä.

Suosittelemme valitsemaan valkosipulipuristimen, joka on helposti purettava ja astianpesukoneessa pestävä, jolloin se pysyy hygieenisena käyttää.

3. Tehokkuus

Tehokkuus on tärkeä tekijä, joka on otettava huomioon valkosipulipuristinta valittaessa. Tehokkaalla puristimella saadaan tuotettua enemmän valkosipulimurskaa ja parempia makuja, mutta myös vähemmän ruokajätettä.

Valitse valkosipulipuristin, jossa on isompi tila kynsille ja enemmän reikiä kynsien murskaamiseen.

4. Koko

Pienikokoinen valkosipulipuristin voi olla helpommin liikuteltava ja helpompi säilyttää, mutta se voi vaatia enemmän puristusvoimaa, eikä useinkaan ole riittävä isojen kynsien murskaamiseen.

Suurempi puristin voi viedä enemmän tilaa, mutta samalla myös helpompi puhdistaa.

5. Mukavuus ja ergonomia

Hyvässä valkosipulipuristimiessa on käteen sopiva muotoilu, joka vähentää väsymistä ja tekee siitä helppokäyttöisen.

Joissakin malleissa on luistamaton kahvaosa, mikä estää sitä liukumasta käytön aikana ja tekee siitä turvallisemman ja mukavamman käyttää.

Suosittelemme valitsemaan valkosipulipuristimen, joka on esteettisesti miellyttävä ja sopii hyvin keittiösi tyyliin. Valitse puristin hyvämaineiselta brändiltä, jonka tiedät valmistavan korkealaatuisia keittiövälineitä. Valkosipulipuristimien kohdalla tunnettuja brändejä ovat esimerkiksi Oxo Good Grips, Joseph Joseph, Zyliss, WMF ja Rösle.

Tutustu myös tuotteiden saamiin asiakasarvosteluihin verkkokauppojen sivuilla saadaksesi paremman kuvan niiden tehokkuudesta ja luotettavuudesta.

Parhaat valkosipulipuristimet

Tässä vertailumme parhaat, käsin valitut valintamme markkinoiden parhaista valkosipulipuristimet, joista kullakin on omat etunsa.

1. OXO Good Grips

OXO Good Grips -valkosipulipuristin

OXO Good Grips on tyylikäs, tukeva ja ergonomisesti muotoiltu valkosipulipuristin, jossa on suurikokoinen säiliö suuremman määrän puristamiseen kerralla.

Isot reiät ja puhdistusosa tekevät puristimen puhdistamisesta helppoa. Lisäksi OXO Good Grips -valkosipulipuristimiessa on pehmeät ja luistamatomat kahvaosat.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu ja kestävä OXO Good Grips on astianpesukoneen kestävä.

2. Zyliss Susi 3

Zyliss Susi 3 -valkosipulipuristin

Zylissin klassinen valkosipulinpuristin on uudistunut. Zyliss Susi 3 on tukeva, alumiinista valmistettu valkosipulipuristin, jota käytettäessä valkosipulinkynsiä ei tarvitse ollenkaan kuoria.

Susi on yksi sveitsiläisen keittiövälinevalmistaja Zylissin lippulaivatuotteista, joita yhtiö on kehittänyt jo vuosikymmenien ajan.

Uudessa Susi 3 -mallissa on suurempi säiliö valkosipulinkynsille, ergonominen kahva sekä integroitu puhdistustyökalu. Laite on konepesun kestävä, mutta se suositellaan pestäväksi käsin.

3. WMF Profi Plus

WMF Profi Plus -valkosipulipuristin

WMF Profi Plus -valkosipulipuristin on korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä (18/10) valmistettu jämerä ja kestävä puristin, jolla saa puristettua isommatkin valkosipulinkynnet vaivatta murskaksi. Tuote on konepesun kestävä.

Saksalaisen laatumerkin valmistama puristin on todella tehokas ja helppokäyttöinen, eikä jätä käsiisi valkosipulin hajua. Pituus 17,5 cm.

4. Joseph Joseph Helix

Joseph Joseph Helix -valkosipulipuristin

 

Joseph Joseph Helix -valkosipulipuristimen puhdistus.

Joseph Joseph Helix -valkosipulinpuristimessa on ainutlaatuinen vääntömekanismi, jolla voit puristaa valkosipulinkynnet tehokkaammin pienemmällä vaivalla.

Osiin purettava puristin on helpompi puhdistaa juoksevan veden alla kuin tavanomainen valkosipulipuristin. Valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja nylon-muovista. Kestää myös konepesun.

Huomaathan, että tuotteiden hinnat ovat voineet muuttua kirjoitushetkestä.

Miten valkosipulipuristinta käytetään

Käytä valkosipulipuristinta seuraavasti:

  1. Valmistele valkosipulinkynnet poistamalla paperimainen kuori ja leikkaamalla halutessasi juuren pää pois.
  2. Laita yksi tai useampi kynttä valkosipulipuristimen syöttötilaan.
  3. Käytä puristimen kahvoja puristaaksesi valkosipulin murskaksi talteen tai suoraan ruokaan.
  4. Puhdista valkosipulipuristin tai sen osat huolellisesti hyvän hygienian noudattamamiseksi.

Vinkkejä valkosipulipuristimen käyttöön:

  • Kuori valkosipulit ennen puristamista. Tämä varmistaa sujuvan ja tehokkaan käytön.
  • Käytä tuoreita ja kiinteitä valkosipulinkynsiä. Pehmentyneet kynnet voivat tuottaa puuromaisen rakenteen.
  • Riko valkosipulin rakenne veitsen lappeella ennen puristamista. Näin saat enemmän aromeja esille.
  • Puhdista valkosipulipuristin huolellisesti jokaisen käytön jälkeen.

Yhteenveto

Valkosipulipuristin on keittiöväline, joka helpottaa valkosipulin pilkkomista ja murskaamista ruoanlaittoa ja maustamista varten. Koska markkinoilla on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, voi olla hankalaa löytää paras valkosipulipuristin omaan käyttöön.

Oletpa sitten kotikokki tai ammattikokki valkosipulipuristimen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota puristimen kestävyyteen, tehokkuuteen, pesemisen helppouteen ja hyvään ergonomiaan.

Viimeisimmät kirjoittajalta Blog