Valkosipulidippi

Valkosipulidippi – Ohje

Ainekset

  • 200 g ranskankermaa, kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
  • 2 kpl valkosipulin kynttä
  • 1 sitruuna
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl persiljaa

Ohje

  1. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne ranskankerman, kermaviilin tai jogurtin joukkoon.
  2. Halkaise sitruuna ja purista siitä pari teelusikallista mehua sekaan.
  3. Pese sitruunan kuori ja raasta sitä joukkoon noin teelusikallinen.
  4. Lisää hunajaa ja mausteita oman maun mukaan.
  5. Anna dipin maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
  6. Tarjoa kalaruokien, lohkoperunoiden, vihannesten tai vaikkapa sipsien kanssa.
Valkosipulileipä

Valkosipulileipä – Resepti

Ainekset

  • Patonki tai ranskanleipä
  • 100 g voita
  • 3 kuorittua valkosipulin kynttä
  • Foliota

Jos rakastat valkosipulia, voit käyttää myös enemmän kynsiä.

Ohje

    1. Laita uuni lämpeämään 175°C asteeseen.
    2. Leikkaa leipä pituussuunnassa kahteen puoliskoon. Leikkaa vinottaisia viiltoja leipään, muttei läpi asti.
    3. Pilko valkosipulin kynnet pieneksi.
    4. Laita voi pieneen kulhoon ja lämmitä se mikrossa pehmeäksi (n. 10-15 sekuntia).
    5. Sekoita valkosipuli pehmennettyyn voihin haarukalla.
    6. Levitä valkosipulivoi leivän molempiin puoliskoihin ja poikkiviiltoihin.
    7. Kääräise leivät folioon ja paista uunissa 15-20 minuuttia.
    8. Tarjoile ennen kuin leivät jäähtyvät.
Valkosipulin tuottajamaat. Kuva: Wikimedia Commons

Suurimmat valkosipulin tuottajamaat

Kiina on maailman suurin valkosipulin tuottaja yli 2 412 477 tonnilla, joka on noin 66 % koko maailman tuotannosta. Suurin osa Kiinan valkosipulista tulee Shandongista, joka on maakunta valtion itärannikolla, Pekingistä kaakkoon.

10 suurinta valkosipulin tuottajamaata (2010)

  1. Kiina 13,664,069
  2. Intia 833,970
  3. Etelä-Korea 271,560
  4. Egypti 244,626
  5. Venäjä 213,480
  6. Myanmar 185,900
  7. Etiopia 180,300
  8. Yhdysvallat 169,510
  9. Bangladesh 164,392
  10. Ukraina 157,400

Lähteet:

Itävä valkosipuli

Voiko itävän valkosipulin syödä?

Vaikka valkosipulin terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, on itävä valkosipuli saanut vain vähän huomiota.

Vuonna 2004 tehdyssä korealaisessa tutkimuksessa selvitettiin stimuloiko valkosipulin itäminen ns. fytokemikaalien kasvua, joilla on havaittu terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Tutkimus osoitti, että eri itämisvaiheessa olevat valkosipulit sisälsivät eri määriä antioksidantteja. Eniten antioksidantteja oli viisi päivää itäneessä valkosipulissa, kun taas raa’an valkosipulin antioksidanttitasot olivat suhteellisen alhaiset. Myös niiden metabolinen profiili oli erilainen.

Tutkimus osoitti, että muutaman päivän itäneet valkosipulit ovat jopa terveellisempiä kuin tuoreet valkosipulit. Joten älä heitä hieman itänyttä valkosipulia heti biojätteeseen.

Valkosipulin antioksidanttitasot

Lisätietoa: